Ako se budiš sa nadutim stomakom – ovo je možda razlog

Foto: DASA / Backgrid UK / Profimedia

„Jedite laganiju večeru“, „Trebalo bi da jedete nekoliko sati pre spavanja“, „Nikada ne bi trebalo da preskačete večeru!“…

Da, da, svi smo ove savete čuli mnogo puta, ali retko kada ih i sledimo… Dok o važnosti zdravog doručka tvituju i vrapci, o zdravoj večeri i važnosti poslednjeg obroka u toku dana zapravo nema mnogo priče… No, odabir zdrave večere je i više nego važan faktor, posebno za one koji se bore da izgube nekoliko kilograma viška.

Naime, poznato je da konzumiranje određenih namirnica kasno uveče može izazvati izvesne zdravstvene probleme, uključujući gorušicu, nadimanje, poremećaj sna, gojaznost i slično… Stručnjaci savetuju da izbegavate hranu koja sadrži previše ugljenih hidrata, masnih kiselina, te hranu koja je masna i začinjena. Lagane večere će koristiti vašem umu, stasu i kvalitetnom snu, a to nam je svima potrebno, zar ne?

Koju hranu treba izbegavati uveče?

Jednostavni ugljeni hidrati

Idealno bi bilo isplanirati obroke koji su dovoljno zasitni, ali vešto izbalansirani, odnosno puni lagane i vlaknaste hrane koja ne stvara težak osećaj u stomaku i ne opterećuje ga. Skrobne namirnice koje sadrže previše ugljenih hidrata, kao što su testenina, hleb ili pirinač, trebalo bi da budu isključene iz večernjeg menija i najbolje ih je jesti za vreme ručka da biste napunili baterije, ali ne pred spavanje. Ove namirnice izazivaju visok nivo šećera u krvi i skok insulina, a kako taj šećer tokom noći ne može da se sagori, on se automatski pretvara u masne naslage.

Iako je masna hrana, naročito nakon dugog dana, veoma ukusna, morate odoleti iskušenju da je konzumirate za večeru. Isto važi i za sir, koji pored masti koje otežavaju varenje, sadrži i dosta tiramina – aminokiseline koja smanjuje proizvodnju hormona koji regulišu san. Pored toga, oni mogu ometati rad gastrointestinalnog trakta.

Začinjena hrana

Stručnjaci savetuju da izbegavate začinjenu hranu uveče, jer to može da izazove gorušicu noću, koju karakteriše pekući bol u donjem delu grudnog koša, kiselkast ukus u ustima i bol koji je sličan lošem varenju.

Čokolada

Nema boljeg deserta od komadića dobre čokolade, ali ako posle večere želite da se dobro naspavate, čokolada ne bi trebalo da vam bude prvi izbor. Čokolada sadrži kofein, koji može izazvati probleme sa spavanjem. Kofein je takođe povezan sa problemima kao što su nemir, nervoza, mučnina, iritacija stomaka i ubrzan rad srca, prenosi Citymagazine.

***

Bonus video: Slatka keleraba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram