Pomfrit od 200 dolara – u čemu je fora?

pomfrit
Najskuplji pomfrit, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Krompir se pre prženja čak blanšira u šampanjcu.

U većini obroka pomfrit igra sporednu ulogu – ukusan, a jeftin prilog idealan da utoli glad. Ali u čast Nacionalnog dana pomfrita, njujorški restoran Serendipiti odlučio je da zavrti vaša očekivanja i pomfritu da glavnu ulogu koju zaslužuju – i to stvaranjem najskupljeg pomfrita na svetu.

Sertifikovani od strane Ginisove knjige rekorda, ovaj „Creme de la Creme Pomrit“ košta 200 dolara zahvaljuči ozbiljno skupih sastojaka.

Osnova je krompir koji je blanširan u mešavini šampanjca Dom Perinjon i francuskog J. LeBlanc sirćeta od šampanjca Ardene, pre nego što je tri puta kuvan u čistoj guščjoj masti iz jugozapadne Francuske. Pomfrit je začinjen soli od tartufa Guerande, bačen u ulje letnjeg tartufa i preliven kretom Senesi Pecorino Tartufelo, za koji restorani kažu da je „napravljen od mleka ovaca koje pasu na glinenim brdima Krete Senesi, istačkastim sa crnim tartufima i šumama u ​​Volteri i Miniatu u Italiji “.

Nema dovoljno tartufa?

Kuvari zatim stavljaju na listiće naseckane crne letnje tartufe iz Umbrije u Italiji, pre nego što sve pospu prašinom 23-karatnog jestivog zlata.

Naravno, nijedan pomfrit nije gotov bez nečega u šta može da se umoči, pa se jelo servira i sa Mornai sosom – napravljenim od kreme od vimena krava Jersei, maslaca crnog tartufa i švajcarskog rakletea s tartufima Gruiere. I zato što je prezentacija sve, pa se jelo servira na arabeski tanjir od kristalnog bakare, a sos stoji u odgovarajućoj kristalnoj posudi.

Iz tog restorana su rekli da se ovih 200 krompirića u restoranu može kupiti po zahtevu od 48 sati unapred (i da već postoji lista čekanja). Da bi dobili sertifikat, Ginisovi rekordi zahtevaju da „nepristrasan kupac“ kupi predmet – pa je do sada prodata najmanje jedna porcija „Creme de la Creme Pomrit“. U međuvremenu, Serendipiti3 je takođe naglasio da i oni trenutno drže rekorde najskupljeg milkšejka, najskupljeg sendviča i najskupljeg deserta – za svakoga ko želi da sastavi jedan pakleno skup obrok.

Bonus video: Moćna keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram