Jabuka dnevno usporava starenje i čuva liniju

Foto:Shutterstock

Jabuke su voće bogato raznim hranljivim supstancama poput antioksidansa, vitamina, vlakana i drugih zdravih elemenata.

Jabuke su najveći izvor antioksidansa kad se uzme u obzir da su i voće koje se najčešće konzumira. Ono sadrži fenole koji mogu da spreče reakciju slobodnih radikala sa drugim molekulama, a time i oštećenja DNK. To može da uspori proces starenja i zaštiti od hroničnih bolesti.

Međutim, to ne znači da preterana konzumacija jabuka ne može da ima negativne posledice, ali ako ne preterujete, mnogo toga dobrog se može postići, piše Eat This Not That.

Prevencija hroničnih bolesti

Jabuke su bogate fitohemikalijama, moćnim supstancama koje deluju poput antioksidansa, a sprečavaju povećanje masnoća u krvi kao i rast nekih malignih čelija. Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Planta Medica“ svakodnevna konzumacija jabuke smanjuje rizik od nastanka karcinoma.

Niži holesterol i šećer u krvi

Ako imate naviku da ljuštite jabuku, razmislite još jednom. Dve trećine vlakana i većina antioksidansa nalazi se u kori. Takođe je dobar izvor pektina koji doprinose zdravlju srca, snižavaju holesterol i pomažu u regulaciji šećera u krvi.

Pročitajte još:

Gubitak kilograma

Jabuke se uglavnom sastoje od vode i vlakana i siromašne su kalorijama što ih čini sjajnim obrokom ili grickalicom ako nastojite da smršate. U tom slučaju je dobro pojesti jabuku pre večere.

Pomaže u regulaciji probave

Ako imate problema sa probavom, posebno zatvorom, uvrstite jabuku u svakodnevnu ishranu. Ona sprečava zatvor, ali zahvaljujući tome što je bogata vodom također omekšava stolicu.

Zdraviji mikrobiom

Redovno konzumiranje jabuka podstiče razvoj dobrih bakterija. Najveću korist imaćete od kompletne voćke, dakle i kore i semenki. Ne bi trebalo zaboraviti da zdrav i raznolik mikrobiom jača imunološki sistem i smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram