7 recepata za ručak ove nedelje: Najfinija jela na kašiku koja se jednostavno spremaju

Jelovnik za 7 dana Foto: Sergiy Artsaba / Panthermedia / Profimedia

Kad temperatura padne, u potrazi smo za ukusnim jelima na kašiku. Na jelovniku će se sve češće naći čorbice, sočna variva i gulaši, i to od sezonskih namirnica poput pečuraka i bundeve.

U okviru 7 recepata za ručak ove nedelje tu su čorbice, kuvani kupus, fini gulaš od junećeg mesa, varivo s mlevenim mesom i sirom, ali i najlakši recept za lazanje koje se jedu – kašikom.

Ljubitelji bundeve treba da probaju i jednostavan mus koji se priprema za samo desetak minuta, a ako volite kesten, tu je testenina s pečurkama i ovim divnim plodovima jeseni.

Ponedeljak 18. 11.  – Čorbica od bundeve

Ako tražite recept za čorbu od bundeve, isprobajte ovu fantastičnu verziju sa cimetom i kuminom.

Čorba od bundeve; Foto: Dragana Pandurević Jovović

Ovo ukusno jelo se može jesti i u danima posta ili kad jednostavno želite da odmorite od mesa.

Utorak 19. 11. – Čizburger varivo

Ovo jelo, baš kao što i ime govori, kombinuje sastojke za pripremu klasičnog čizburgera, ali tako da se može jesti kašikom.

Čizburger varivo Foto:Shutterstock

Sastojci:

750 ml pileće supe

450 g mlevene junetine

300 g čedar sira

375 ml mleka

65 ml pavlake

45 g maslaca

30 g brašna

4 šargarepe

4 stabljike celera

3 velika krompira

1 luk

1 kašičica sušenog bosiljka

1 kašičica sušenog peršuna

biljno ulje po želji

so i biber po želji

Priprema:

U većem loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu propržite mlevenu junetinu. Dinstajte pet do sedam minuta dok meso ne dobije lepu smeđu boju.

Dodajte naseckani luk, šargarepu i celer i nastavite da dinstate dok povrće ne omekša.

Dodajte krompir isečen na kocke. Začinite solju, biberom, sušenim bosiljkom i peršunom. Podlijte pilećom supom i kuvajte 15-ak minuta dok se krompir ne skuva.

Dok se krompir kuva, rastopite maslac u drugom loncu.

Rastopljeni maslac dobro pomešajte s brašnom, pa postupno podlijte mlekom uz često mešanje.

Kuvajte ovu smesu tri do pet minuta dok se ne zgusne.

Mlečnu smesu ulijte u varivo i dobro promešajte.

U varivo ubacite i rendani sir, pa kuvajte dok se ne rastopi.

Pred kraj kuvanja umešajte pavlaku u varivo i poslužite. Po želji ovo jelo poslužite s hrskavim komadićima slaninice i pecivom za burgere.

Sreda 20. 11.  – Testenina s tikvicama i pečurkama

Testenina s tikvicama i pečurkama odličan je izbor za ručak ili večeru nabrzaka, a priprema ne može biti jednostavnija.

Pasta sa tikvicama i pečurkama
Foto: František Provazník / Ifood SM / Profimedia

Sastojci:

500 g testenine

300 g tikvica

400 g šampinjona

2 crna luka

4 mlada luka

2 čena belog luka

8 kašika maslinovog ulja

500 ml pavlake za kuvanje

50 g parmezana

sok od 1 limuna

so

biber

Priprema:

Naseckajte mladi, crni i beli luk. Pečurkama uklonite stabljike i isecite ih na listiće. Iseckajte tikvice na kockice. Kuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju dok ne bude al dente.

U tiganju na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje. Dodajte luk, pa kada postane staklast, i pečurke i tikvice. Dinstajte otprilike pet minuta. Posolite i poberite po ukusu, pa dinstajte još tri minuta.

Ulijte pavlaku za kuvanje i kuvajte četiri do pet minuta. Dodajte limunov sok i sitno rendani parmezan i dobro promešajte.

Ocedite testeninu i prebacite je u tiganj. Dobro promešajte i poslužite toplo.

Četvrtak 21. 11. – Lazanje čorbica

Lazanje čorba Foto:Shutterstock

Lazanje čorba napravljena je od paradajza i pileće supe u osnovi, a obogaćena klasičnom testeninom za lazanje, mlevenom junetinom i s tri vrste različitog sira.

Sastojci:

1,5 l pilećeg bujona

1 velika konzerva paradajza od 800 g

450 g mlevene junetine

220 g sira rikota

100 g mocarele

30 g rendanog parmezana

3 čena belog luka

1 crni luk

1 kašika koncentrata paradajza

½ kašičice sušenog ruzmarina

½ kašičice sušenog origana

½ kašičice čilija u prahu

so i biber po želji

biljno ulje za dinstanje

svež bosiljak za posluživanje

Priprema:

Zagrejte malo ulja u većem loncu, pa na njemu dinstajte sitno naseckani crni luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.

Dodajte sitno naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno oko minut.

Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i dinstajte minut, dva.

U lonac dodajte mlevenu junetinu, so, biber, sušeni origano, ruzmarin i čili. Dinstajte uz povremeno mešanje dok meso ne dobije lepu smeđu boju.

Podlijte sve zajedno pilećim bujonom i paradajzom iz konzerve. Kada čorbica počne da vri, ubacite iscepkane kore za lazanje i kuvajte dok se testenina ne skuva.

Pomešajte rikotu, parmezan i mocarelu u jednu smesu i stavite sa strane.

Čorbu poslužite s kašikom mešavine sireva i svežim listićima bosiljka.

Petak 22. 11. Slatki kupus sa jabukama i govedinom

Kuvar Miro Docić je od Majura kod Šapca stigao do Švajcarske gde danas živi i radi. U kulinarstvo je ušao slučajno, učio i eksperimentisao, a danas i preko društvenih mreža nesebično deli svoje gastronomske delicije. Među njima je i ovaj slatki kupus sa jabukama i govedinom.

Sastojci:

1.5 kg svinjskog mesa (Miro je koristio vrat)

1 srednja glavica kupusa

3 glavice luka

3 čena belog luka

1 šargarepa

2 jabuke

so

biber

kim

majčina dušica

lovorov list

Priprema:

Kupus, naseckano povrće i meso nalijte vodom, začinite po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko tri sata.

Miro kupus namerno ostavlja u velikim kriškama jer se topi kao med u ustima.

Subota, 23. 11. – Čizkejk mus

Za vikend ručak treba spremiti i nešto slatko, a ovaj čizkejk mus je sjajna ideja. U njega ide kremasti sir kakav biste inače stavili u tortu sa sirom, pavlaka za šlag, ekstrakt vanile, šećer u prahu i malo pirea od bundeve. Priprema se za svega desetak minuta, a savršen je za jesenje dane, piše Pun kufer.

Čizkejk mus Foto: Rimma Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Sastojci:

375 g pavlake za šlag

250 g pirea od bundeve

170 g sirnog namaza

115 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašičica mlevenog cimeta

½ kašičice mlevenog đumbira

¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića

½ kašičice mlevenog karanfilića

Priprema:

Mikserom umutite pavlaku u šlag, pa pomešajte sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Nastavite da miksate dok se sastojci ne sljube.

U drugoj posudi izmiksajte kremasti sir, pire od bundeve i začine: mleveni cimet, đumbir, muskatni oraščić i karanfilić.

Ručno umešajte većinu šlaga u mus od sira i bundeve – manji deo šlaga ostavite za posluživanje.

Dobijenu smesu možete odmah da prebacite u čaše i poslužite ili ohladite u frižideru pre serviranja.

Nedelja 24. 11.  – Gulaš od junetine

Gulaš Foto: Shutterstock

Kakva bi to sedmica bila s jelima na kašiku bez dobrog gulaša? Za nedelju vam predlažemo upravo recept za gulaš od junetine. Usput ćete saznati i šta je tajna najboljeg gulaša i koje to korake najbolji kuvari nikad ne preskaču.

Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram