Kad temperatura padne, u potrazi smo za ukusnim jelima na kašiku. Na jelovniku će se sve češće naći čorbice, sočna variva i gulaši, i to od sezonskih namirnica poput pečuraka i bundeve.
U okviru 7 recepata za ručak ove nedelje tu su čorbice, kuvani kupus, fini gulaš od junećeg mesa, varivo s mlevenim mesom i sirom, ali i najlakši recept za lazanje koje se jedu – kašikom.
Ljubitelji bundeve treba da probaju i jednostavan mus koji se priprema za samo desetak minuta, a ako volite kesten, tu je testenina s pečurkama i ovim divnim plodovima jeseni.
Ponedeljak 18. 11. – Čorbica od bundeve
Ako tražite recept za čorbu od bundeve, isprobajte ovu fantastičnu verziju sa cimetom i kuminom.
Ovo ukusno jelo se može jesti i u danima posta ili kad jednostavno želite da odmorite od mesa.
Utorak 19. 11. – Čizburger varivo
Ovo jelo, baš kao što i ime govori, kombinuje sastojke za pripremu klasičnog čizburgera, ali tako da se može jesti kašikom.
Sastojci:
750 ml pileće supe
450 g mlevene junetine
300 g čedar sira
375 ml mleka
65 ml pavlake
45 g maslaca
30 g brašna
4 šargarepe
4 stabljike celera
3 velika krompira
1 luk
1 kašičica sušenog bosiljka
1 kašičica sušenog peršuna
biljno ulje po želji
so i biber po želji
Priprema:
U većem loncu zagrejte malo ulja, pa na njemu propržite mlevenu junetinu. Dinstajte pet do sedam minuta dok meso ne dobije lepu smeđu boju.
Dodajte naseckani luk, šargarepu i celer i nastavite da dinstate dok povrće ne omekša.
Dodajte krompir isečen na kocke. Začinite solju, biberom, sušenim bosiljkom i peršunom. Podlijte pilećom supom i kuvajte 15-ak minuta dok se krompir ne skuva.
Dok se krompir kuva, rastopite maslac u drugom loncu.
Rastopljeni maslac dobro pomešajte s brašnom, pa postupno podlijte mlekom uz često mešanje.
Kuvajte ovu smesu tri do pet minuta dok se ne zgusne.
Mlečnu smesu ulijte u varivo i dobro promešajte.
U varivo ubacite i rendani sir, pa kuvajte dok se ne rastopi.
Pred kraj kuvanja umešajte pavlaku u varivo i poslužite. Po želji ovo jelo poslužite s hrskavim komadićima slaninice i pecivom za burgere.
Sreda 20. 11. – Testenina s tikvicama i pečurkama
Testenina s tikvicama i pečurkama odličan je izbor za ručak ili večeru nabrzaka, a priprema ne može biti jednostavnija.
Sastojci:
500 g testenine
300 g tikvica
400 g šampinjona
2 crna luka
4 mlada luka
2 čena belog luka
8 kašika maslinovog ulja
500 ml pavlake za kuvanje
50 g parmezana
sok od 1 limuna
so
biber
Priprema:
Naseckajte mladi, crni i beli luk. Pečurkama uklonite stabljike i isecite ih na listiće. Iseckajte tikvice na kockice. Kuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju dok ne bude al dente.
U tiganju na srednjoj vatri zagrejte maslinovo ulje. Dodajte luk, pa kada postane staklast, i pečurke i tikvice. Dinstajte otprilike pet minuta. Posolite i poberite po ukusu, pa dinstajte još tri minuta.
Ulijte pavlaku za kuvanje i kuvajte četiri do pet minuta. Dodajte limunov sok i sitno rendani parmezan i dobro promešajte.
Ocedite testeninu i prebacite je u tiganj. Dobro promešajte i poslužite toplo.
Četvrtak 21. 11. – Lazanje čorbica
Lazanje čorba napravljena je od paradajza i pileće supe u osnovi, a obogaćena klasičnom testeninom za lazanje, mlevenom junetinom i s tri vrste različitog sira.
Sastojci:
1,5 l pilećeg bujona
1 velika konzerva paradajza od 800 g
450 g mlevene junetine
220 g sira rikota
100 g mocarele
30 g rendanog parmezana
3 čena belog luka
1 crni luk
1 kašika koncentrata paradajza
½ kašičice sušenog ruzmarina
½ kašičice sušenog origana
½ kašičice čilija u prahu
so i biber po želji
biljno ulje za dinstanje
svež bosiljak za posluživanje
Priprema:
Zagrejte malo ulja u većem loncu, pa na njemu dinstajte sitno naseckani crni luk dok ne omekša. Za to će vam biti potrebno oko pet minuta.
Dodajte sitno naseckani beli luk i dinstajte sve zajedno oko minut.
Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i dinstajte minut, dva.
U lonac dodajte mlevenu junetinu, so, biber, sušeni origano, ruzmarin i čili. Dinstajte uz povremeno mešanje dok meso ne dobije lepu smeđu boju.
Podlijte sve zajedno pilećim bujonom i paradajzom iz konzerve. Kada čorbica počne da vri, ubacite iscepkane kore za lazanje i kuvajte dok se testenina ne skuva.
Pomešajte rikotu, parmezan i mocarelu u jednu smesu i stavite sa strane.
Čorbu poslužite s kašikom mešavine sireva i svežim listićima bosiljka.
Petak 22. 11. Slatki kupus sa jabukama i govedinom
Kuvar Miro Docić je od Majura kod Šapca stigao do Švajcarske gde danas živi i radi. U kulinarstvo je ušao slučajno, učio i eksperimentisao, a danas i preko društvenih mreža nesebično deli svoje gastronomske delicije. Među njima je i ovaj slatki kupus sa jabukama i govedinom.
Sastojci:
1.5 kg svinjskog mesa (Miro je koristio vrat)
1 srednja glavica kupusa
3 glavice luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
2 jabuke
so
biber
kim
majčina dušica
lovorov list
Priprema:
Kupus, naseckano povrće i meso nalijte vodom, začinite po ukusu i kuvajte na tihoj vatri oko tri sata.
Miro kupus namerno ostavlja u velikim kriškama jer se topi kao med u ustima.
Subota, 23. 11. – Čizkejk mus
Za vikend ručak treba spremiti i nešto slatko, a ovaj čizkejk mus je sjajna ideja. U njega ide kremasti sir kakav biste inače stavili u tortu sa sirom, pavlaka za šlag, ekstrakt vanile, šećer u prahu i malo pirea od bundeve. Priprema se za svega desetak minuta, a savršen je za jesenje dane, piše Pun kufer.
Sastojci:
375 g pavlake za šlag
250 g pirea od bundeve
170 g sirnog namaza
115 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica mlevenog cimeta
½ kašičice mlevenog đumbira
¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
½ kašičice mlevenog karanfilića
Priprema:
Mikserom umutite pavlaku u šlag, pa pomešajte sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile. Nastavite da miksate dok se sastojci ne sljube.
U drugoj posudi izmiksajte kremasti sir, pire od bundeve i začine: mleveni cimet, đumbir, muskatni oraščić i karanfilić.
Ručno umešajte većinu šlaga u mus od sira i bundeve – manji deo šlaga ostavite za posluživanje.
Dobijenu smesu možete odmah da prebacite u čaše i poslužite ili ohladite u frižideru pre serviranja.
Nedelja 24. 11. – Gulaš od junetine
Kakva bi to sedmica bila s jelima na kašiku bez dobrog gulaša? Za nedelju vam predlažemo upravo recept za gulaš od junetine. Usput ćete saznati i šta je tajna najboljeg gulaša i koje to korake najbolji kuvari nikad ne preskaču.
Pronađite inspiraciju za najbolje recepte na Zadovoljna.rs!
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: