3 začina koji ubrzavaju metabolizam: Dodajte ih u jutarnju kafu i gledajte kako se kilogrami tope

Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako želite da smršate, nek vam ovo pređe u jutarnju naviku.

Mnogo je sastojaka koje možete da dodate u kafu kako biste je učinili ukusnijom, ali i pridoneli da ovaj napitak blagotvorno deluje na ceo organizam.

Nutricionisti često upozoravaju na mnoge popularne aditive poput veštačkog šećera i namaza s visokim udelom šećera koji će kafi dati bolji ukus, ali i te kako mogu da vam ugroze liniju.

Međutim, postoji nekoliko sastojaka koji zapravo mogu da vam pomognu da brže i lakše smršate i podstaknete metabolizam. To su cimet, kurkuma i kajenski papar, piše Shefinds.com.

Više o zdravstvenim dobrobitima ovih začina koji sagorevaju masnoće otkrivaju dr Grechen San Migel, dr med. i glavna medicinska službenica odeljenja za mršavljenje dr Nensi Lin, dr med Dana Ellis Hunes.

Evo šta kažu kako cimet, kurkuma i kajenski biber mogu da doprinesu vašem zdravlju.

Cimet

Andreea Florian / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ste ljubitelj slatkog, ne morate se neminovno odreći slatkiša da biste smršali. Iako svakako treba da smanjite unos slatkiša, cimet je odličan sastojak koji možete dodati svojoj jutarnjoj šolji kafe. Stručnjaci kažu da ovaj ukusni začin može da podstakne vaš metabolizam, prenosi Glossy.

Crna kafa ima brojne zdravstvene dobrobiti, no Hunes kaže kako je kafa s dodatkom cimeta prava blagodat za telo.

„Dokazano je da cimet poboljšava insulinski odgovor“, objašnjava ona.

Protivupalna svojstva ovog začina mogu da vam pomognu da brže izgubite kilograme.

„Smanjenje upala u telu ima gotovo direktan uticaj na sprečavanje ili smanjenje gojaznosti ukupne telesne težine. Smanjenjem upale vaš metabolizam može efikasnije da sagori kalorije“, kaže Hunes.

Kurkuma

https://www.profimedia.rs/0653964038#:~:text=Tetra%20Images/TGI%20/%20Tetra%20Images%20/%20Profimedia

Postoji još jedan začin protiv upala koji možete da dodate u kafu svaki dan kako biste pokrenuli svoj metabolizam. U pitanju je kurkuma. Ovaj začin jarke boje sadrži protivupalni sastojak koji se zove kurkumin, a koji ubrzava metabolizam.

Začini koji sadrže kurkumin imaju termogeni učinak na telo i uzrokuju da telo proizvodi više toplote, čime se sagoreva više kalorija’, napominje Lin.

Kurkuma je prepuna antioksidansa koji mogu da vam pomognu da postignete svoje ciljeve mršavljenja.

„Antioksidativna svojstva kurkume mogu da pomognu u smanjenju insulinske rezistencije, šećera u krvi, nivoa holesterola i drugih metaboličkih stanja koja su posledica gojaznosti“, objašnjava San Migel.

Kajenski papar

Irina Naoumova / Alamy / Alamy / Profimedia

Kajenski papar takođe je odličan začin za ubrzavanje metabolizma i pomaže kod mršavljenja. Ovaj začin ima svoj jedinstveni ukus koji je blago sladak.

„Kajenski papar sadrži supstancu koja se zove kapsaicin, a otkriveno je da kapsaicin ima termogeni učinak, što znači da može privremeno da poveća vaš metabolizam i pomogne vam da sagorite više kalorija. Takođe, može da podstakne proizvodnju smeđe masti, vrste masti koja sagoreva kalorije za stvaranje toplote“, napominje Sabat.

Suzbijanje apetita i oksidacija masti takođe su važne stvari koje treba imati na umu kada je u pitanju kajenski papar koji pomaže u mršavljenju i bržem metabolizmu.

„Konzumiranje kajenskog papra može da pomogne u smanjenju apetita i suzbija želju za slatkim, što dovodi do manjeg unosa kalorija. Takođe, može da poveća osećaj sitosti, potencijalno pomažući u kontroli telesne težine. Studije pokazuju da kapsaicin može da poboljša oksidaciju masti u telu, podstičući sagorevanje masti. Ovaj učinak može da doprinese gubitku kilograma i poboljšanju sastava tela“, kaže Sabat.

Dodajte prstohvat kajenskog papra u jutarnju kafu i ne samo da će vas razbuditi, već će vam pomoći da iz hrane izvučete maksimum hranjivih materija koje su vam potrebne tokom dana.