Uradite ovih 5 stvari pred spavanje i kilogrami će nestajati sami od sebe

Bikini
Foto: Pichichipixx / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Spavaš i mršaviš.

Bilo bi super kada bi postojao čarobni štapić koji bi učinio da kilogrami nestanu sami od sebe, ali nažalost, činjenica je da dok ne promenimo loše navike i ne počnemo da treniramo, nećemo da imamo ni liniju o kojoj sanjamo.

Postoje ipak neke stvari koje možemo da uradimo, a koje ne zahtevaju rad, gladovanje i dijete, a dugoročno nam itekako mogu pomoći da izgledamo onako kako smo oduvek želeli.

Naime, poznato je da san „leči“, te je kao takav idealan za mršavljenje. Zapravo, neka istraživanja su pokazala da osobe koji spavaju osam sati dnevno gube dvostruko više telesne masti od onih koji spavaju pet sati ili manje, iako su uneli istu količinu kalorija.

Određene rutine takođe mogu pomoći pri ubrzanju procesa, a evo šta bi trebalo da vam pređe u naviku ako želite da se rešite dosadnog viška.

Mlečni proizvodi

Ako pre spavanja popijete čašu mleka ili jogurta, pomoći će vam da ne budete gladni, a tokom noći će ovakav proizvod biti hrana za vaše mišiće. Ako izgradite mišiće, imaćete i brži metabolizam, a samim tim će se i trošenje kalorija ubrzati.

Rashladite sobu

Pre nego što odete na spavanje, obavezno provetrite i rashladite spavaću sobu. Smanjena temperatura pomoći će vam da lakše utonete u san.

Posvetite vreme sebi

Svi nekud jurimo i retko nalazimo vreme za sebe i svoj mir. Često se događa da na spavanje odlazimo pod stresom i napeti, što nije dobro. Pre spavanja izdvojite barem petnaestak minuta koje ćete potrošiti samo na ono što vama prija.

Da li će to biti čitanje knjige, rutina nege, topla kupka, na vama je da odlučite, a san će nakon toga sigurno biti bolji.

Joga

Iako se već godinama vode polemike o tome da li je bolje vežbati ujutru ili uveče, stručnjaci za sada više naginju izbegavanju teške telesne aktivnosti pre spavanja. Naravno, trenirati je uvek bolje nego ne trenirati, a ako vam je stvarno potrebna telesna aktivnost pre spavanja, savet je da radite jogu ili vežbe istezanja koje će vam oduzeti pola sata i učiniti čuda za kvalitetniji san.

Bez alkohola

Alkohol je s razlogom na listi zabranjenih proizvoda kada počnete sa zdravom ishranom. Iako vam može pomoći da lakše zaspite, vaš san neće biti kvalitetan upravo zbog količine šećera koju ste uneli i koju vaše telo teško otapa.

Ne smemo da zaboravimo ni ogromnu količinu kalorija koju unosite samo jednom čašom omiljenog pića, pa je tako nešto najbolje preskočiti kada želite da smršate, prenosi story.hr.

***

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram