Potcenjena namirnica koja je odlična za pritisak i šećer, ima samo 23 kalorije i idealna je za mršavljenje

celer mršavljenje
Foto: Daria Iakovleva / Alamy / Alamy / Profimedia

Zasitićete se, a nećete se gojiti.

Koliko često jedete celer? To pitanje treba češće sebi postaviti jer ova biljka je jako moćna i zdrava i svakako zaslužuje da bude na našem meniju. Ukratko, celer je odličan i za zdravlje srca, i za varenje, i za suzbijanje upale, dobar je za pamćenje, za regulisanje šećera u krvi, krvnog pritiska, a posebno za kontrolu kilaže.

Zdravlje srca

Iako celer ima dosta vode, sadrži i brojne vitamine i minerale, uključujući kalijum i kalcijum, koji su važni za zdravlje srca. Takođe sadrži folate i vitamin K, koji su potrebni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i efikasno zgrušavanje krvi. Pored toga, celer je i izvor flavonoida koji blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. A ishrana bogata namirnicama punih vlakana, poput celera, takođe je povezana sa manjim rizikom od srčanih oboljenja.

Dobro varenje

Celer je dobar izvor i rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana, koja su važna za varenje. Studija iz 2010. pokazala je da fitonutrijenti iz celera štite sluzokožu koja je bitna za varenje i zahvaljujući tome mogu zaštititi od čira na želucu.

Čuva od upale

Pošto je celer izvor fitonutrijenata, studije ukazuju da može da spreči upale u organizmu, te je dobar za one sa hroničnim inflamatornim stanjima, poput artritisa. Međutim, većina dosadašnjih istraživanja sprovedena je na životinjama i potrebno je više ispitivanja na ljudima.

Može poboljšati pamćenje

Studija na životinjama iz 2017. pokazala je da ekstrakt celera zaustavlja kognitivni pad povezan sa starenjem. Slično tome, studija koja se bavi neuroprotektivnim prednostima celera pokazala je pozitivne rezultate kod miševa sa demencijom i Alchajmerom. Ali i tu je potrebno više ispitivanja na ljudima.

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Sa niskim glikemijskim indeksom i visokim sadržajem vlakana, celer može da blagotvorno deluje na kontrolu šećera u krvi. Studije pokazuju da ovo povrće može biti efikasno u smanjenju nivoa glukoze u krvi, piše BBCgoodfood.

Celer je pritom posebno delotvoran kad je u pitanju mršavljenje.

Na sajtu eatthis obajašnjavaju kako to tačno ova biljka pomaže da skinemo višak kilograma.

Ima malo kalorija

Celer je povrće pogodno za mršavljenje prvenstveno zbog izuzetno malog broja kalorija. Jedna prosečna stabljika ima samo 23 kalorije, što znači da možete da ga jedete u većim količinama bez griže savesti.

Zdrava užina

Zbog svog sastava celer je idealna užina, posebno u poređenju sa onim nezdravim poput čipsa ili čokoladica.

Daje osećaj sitosti

Od celera ćete se zasititi, a nećete se gojiti. Možete da ga ubacite u salatu, da ga jedete uz pečene krompiriće, da ga dodate u čorbicu ili supu, kuvana jela. Obrok će tako bti bogatiji, a skoro bez dodatih kalorija.

Ima mnogo vlakana

Vlakna vam pomažu da se duže osećate sito i poboljšavaju varenje, a to su dve ključne komponente dugoročnog gubitka težine. Vlakna u celeru se ne vare brzo i to je dobra vest za one koji pokušavaju da smršaju – želudac se sporije prazni, stomak duže ostaje pun i zbog toga se nećete prejedati tokom dana.

Dobra hidratacija

Ako vam je cilj da smršate, dobra hidratacija je ključna za uspeh. A sa visokim sadržajem vode, celer je fantastična opcija za užinu tokom dijete.

Istraživanja su pokazala da telo može da pogrešno razume i pomeša žeđ za glad, tako da je dovoljan unos tečnosti vrlo važan kada pokušavate da smršate. A povrće bogato vodom poput celera može vam pomoći da se hidrirate i istovremeno zadovoljite glad.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram