10 namirnica koje naučno dokazano smanjuju stres

Foto: Shutterstock

Provereno deluje.

Jedite pravilno – manje stresa. Zvuči kao dobar zadatak, zar ne? Naročito tokom praznika kada je stres poslednja stvar koju želite.

Na kraju krajeva, stres može da poveća rizik od umora, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i sala na stomaku.

Stoga, nabavite namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv stresa.

„Krvave“ pomorandže

Miriam Ionica / Caia Image / Profimedia

Sa više vitamina C, krvave pomorandže mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Štaviše, sezona im je tokom zimskih meseci.

Jedna studija objavljena 2015. godine objavljena u Pakistanskom časopisu bioloških nauka ispitivala je efekte suplemenata vitamina C kod srednjoškolaca.

Studentima su istraživači dali ili 500 ml vitamina C ili placebo.

Nakon 14 dana, otkrili su da vitamin C smanjuje nivo anksioznosti i dovodi do veće koncentracije vitamina C u plazmi od placeba. Naglasili su da vitamin C igra važnu terapeutsku ulogu u smanjenju anksioznosti i da je odličan kao prevencija anksioznosti.

Ovsena kaša

ovsena kaša
Foto:Shutterstock

Serotonin, primarni transmiter u mozgu koji poboljšava raspoloženje potiče od aminokiseline triptofana.

„Triptofanu su potrebni ugljeni hidrati da bi stigao do mozga“, kaže dr Džudit Vurtman, bivša naučnica na Tehnološkom institutu u Masačustetsu.

Ona predlaže toplu ovsenu kašu koja sadrži zdrave ugljene hidrate i vlakna potrebna za povećanje serotonina tokom tri sata.

Čaj od kamilice

Neki dokazi pokazuju da redovno konzumiranje čaja od kamilice može da pomogne u smanjenju simptoma umerenog do teškog generalizovanog anksioznog poremećaja.

Takođe, studije su otkrile da kamilica ima blage umirujuće efekte i da sadrži antioksidans koji se zove apigenin koji pomaže u smanjenju anksioznosti. Osim toga, podstiče san i omogučava telu preko potreban odmor.

Ćuretina

Ćuretina sadrži visoke koncentracije triptofana koji se razrađuje da bi se formirao serotonin koji smiruje, pa čak i pomaže telu da proizvodi melotonin koji izaziva pospanost, rekao je Kimberli Gomer, edukator u Centru za dugovečnost Pritikin Longevity.

Ali, upamtite, da bi triptofan došao do vašeg mozga, morate ga kombinovati sa malo ugljenih hidrata. Sendvič od ćuretine je sjajan izbor.

Bademi

Eskymaks / profimedia.com / Profimedia

Prepuni su vitamina E i B koji mogu da zaštite imunitet i poboljšaju raspoloženje.

Takođe, jedna četvrtina jedne šolje suvo pečenih slanih badema sadrži oko 25 odsto preporučenog unosa magnezijuma koji štiti telo od oksidativnog stresa.

Govedina hranjena travom

Govedina hranjena travom sadrži više omega- 3 i manje omega- 6 masnih kiselina od govedine koja je jela žitarice.

Osim toga, odličan je izbor kreatina koji može da funkcioniše kao antidepresiv.

Slatki krompir

Sa više hranljivih sastojaka od običnog krompira, slatki krompir je odličan izvor likopena, antioksidansa. Likopen poboljšava raspoloženje.

Losos

Foto: Shutterstock

Omega- 3 masne kiseline koje se nalaze prvenstveno u masnoj ribi poput lososa podržavaju zdravu funkciju moždanih ćelija, nivoa endorfina i dobro raspoloženje držeći nivo kortizola i adrenalina pod kontrolom.

Sočivo

Ne samo da daje osećaj sitosti i prija kao topli obrok tokom zime , već sadrži i folne kiseline koje se bore protiv depresije.

„Folat je toliko važan za raspoloženje da ga  sadrže mnogi lekovi protiv depresije“, rekao je Ring.

Ostrige

Sadrže više od sedam puta više cinka od bilo koje druge hrane. A nedostatak cinka može izazvati anksioznost i depresiju.

Ako niste za morske plodove, posegnite za komadima govedine i živine.

Brzi pregled

Praznici mogu da povećaju nivo stresa za mnoge ljude. Ali hrana koju jedete može da vam pomogne da smanjite stres i anksioznost. Birajte namirnice mudro. Potražite hranu bogatu vitaminima i esencijalnim hranljivim materijama kao što je hrana na ovoj listi, piše Health.com.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram