Neverovatna stvar će se desiti vašem telu ako svakog dana pojedete malo ove namirnice

Foto: Shutterstock

Probajte, bićete oduševljeni.

Kako živimo u eri u kojoj vlada opsesija beauty preparatima, svaki čas se neki proizvod proglasi čudotvorcem u održavanju zdrave i mlade kože, duge kose i jakih noktiju. Mi smo sklone da skoro sve za šta čujemo i isprobamo. Poslednjih godina su suplementi kolagena apsolutni hit, koji, kako kažu, vraćaju sat i za nekoliko godina unazad jer ne dozvoljavaju vašoj koži da pokaže znake starenja.

Iako je za svaki od njih lako navesti brojne prednosti, već nekoliko godina se vrše temeljna istraživanja o efikasnosti ovog proteina, a mišljenja naučnika su podeljena.

Gonzalo Calle / Alamy / Alamy / Profimedia

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da se kolagen u bilo kom obliku koristi samo kao dodatak ishrani i najefikasniji je ako se kombinuje sa hranom koja podstiče stvaranje aminokiselina koje su potrebne da podmlade i poboljšaju elastičnost kože. Koja je to hrana? Na prvom mestu je bujon od kostiju i mesa goveđeg, pilećeg, ribe sa dodatkom različitog povrća. Dovoljno je staviti sve u sud, naliti hladnom vodom i dugo kuvati. Procedite i možete da pijete samo bujon koji sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum, kolagen, glukozamin i ostale aminokiseline.

S druge strane, za goveđi želatin ste verovatno već čuli, a i on se kao i suplementi kolagena sastoji od aminokiselina koje su višestruko korisne.

Šta je goveđi želatin?

U pitanju je dodatak u prahu koji je napravljen uglavnom od goveđe kože. Posebno se dobija iz goveđeg kolagena, strukturnog proteina koji se takođe nalazi u ljudskom telu i neophodan je za zdravlje na mnogo načina – s obzirom na to da pomaže u formiranju naših zglobova, ligamenata, kože, kostiju, piše Draxe.com.

Osim što je odličan izvor proteina, goveđi želatin se može koristiti kao sredstvo za zgušnjavanje prilikom kuvanja i pečenja.

Definiše se kao „bezbojan i bez ukusa“ i rastvorljiv u vodi protein pripremljen od kolagena i koristi se u pripremi hrane kao osnova želea.

Kad se pomeša sa vrelom tečnošću podseća na žele. Budući da je bez ukusa, može se koristiti u raznim receptima. Deluje malo drugačije od kolagena u prahu jer ga treba rastvoriti u vrućoj tečnosti, poput kafe.

Foto: Shutterstock

Kako proizvođači prave goveđi želatin? Da li sadrži govedinu?

Suplementi goveđeg želatina u prahu nemaju govedinu u sebi, ali se nazivaju goveđi jer potiču iz kolagena koji se nalazi u kravama. Neki od najkvalitetnijih supelemanta ovog želatina koji su sada dostupni potiču od kolagena govečeta koje se hrani travom i uzgaja na pašnjacima. Kolagen se zatim kuva i zagreva, čime se izoluje želatin.

Koje su prednosti upotrebe 

Dobar je za zdravlje zglobova

Odličan je za zdravlje creva i varenje

Dobro utiče na mišićnu masu

Smanjuje osećaj gladi

Poboljšava zdravlje kostiju

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Dobar je za kognitivne funkcije, uključujući pamćenje i učenje

Pomaže kod oporavka posle fizičke aktivnosti

Pomaže u održavanju zdrave, mladalačke kože

Dobar je za zdravu kosu i jake nokte

Podstiče kvalitetan san

I na domaćem Tviteru žene ističu prednosti goveđeg želatina.

Iako kažu da nema ukus, žene otkrivaju da je pomalo bljutav, neke ga uzimaju sa jogurtom, ujutru na prazan stomak.  Takođe, kažu da je dobar za zglobove, hrskavice, kožu, kosu, a neke od goveđeg želatina prave i maske za kosu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram