Zašto je vitamin C toliko popularan i šta zapravo radi vašoj koži

Foto: Jam Press/@mayaspapayas / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Nema potrebe da bacate pare na skupe proizvode.

Postoji mnogo stvari koje bi trebalo da budu dobre za vašu kožu, preporuka i saveta je nebrojeno, ali ipak jedan u poslednje vreme važi za magični sastojak svakog antiage proizvoda. Reč je o vitaminu C.

Vitamin C (aka L-askorbinska kiselina) neophodan je u našoj ishrani – ima mnogo uloga u funkcionisanju tela, uključujući proizvodnju kolagena, kao i antioksidanata u imunološkom sistemu. Srećom, većina ljudi ovih dana unosi više nego dovoljno vitamina C u svojoj ishrani. Ima ga u velikom broju voća i povrća, kao i u džigerici. A zašto je vitamin C toliko popularan u nezi kože? Odgovor leži u ulozi koju on ima u proizvodnji kolagena u našem telu.

Sok Chea / Alamy / Alamy / Profimedia

Kolagen je važan deo snage i elastičnosti kože. Gubitak kolagena je jedan od razloga za razvoj bora. Iako se proizvodnja kolagena prirodno smanjuje kako starite, neke stvari kao što su izlaganje suncu (poznato i kao fotostarenje) i pušenje mogu prerano smanjiti vaš kolagen.

Možda znate i da slobodni radikali takođe mogu da utiču na starenje kože, a kao antioksidant, vitamin C može pomoći da se oni neutralizuju pre nego što nanesu štetu vašem telu – tako da postoji više od jednog razloga zašto je vitamin C dobar za uklanjanje bora na koži. Čak je utvrđeno da je efikasan u sprečavanju opekotina od sunca, ako se primeni pre izlaganja njegovim zracima.

Michaela Jílková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Pored toga, za one koji su zabrinuti zbog tamnih mrlja od sunca, pokazalo se da lokalni vitamin C olakšava hiperpigmentaciju. Takođe se pokazalo da pomaže u ublažavanju ožiljaka od akni i otklanjanju hrapavosti.

Međutim, konzumiranje puno vitamina C zapravo ne povećava količinu vitamina C koja završava u koži, jer se sistem za varenje oslobađa viška. Najefikasniji način da ga unesete u kožu (ako imate dovoljno vitamina C u ishrani) jeste da ga nanesete! Međutim, oblik vitamina C koji stavljate na kožu je složeno pitanje.

Sofya Bolotina / Alamy / Alamy / Profimedia

Problem sa korišćenjem samo direktnog vitamina C je taj što je prilično nestabilan kada je predugo izložen vazduhu. Tako kreme često koriste neaktivan oblik koji se može pretvoriti u aktivni oblik u koži, kao što su askorbil-6-palmitat i magnezijum askorbil fosfat (MAP).

Kreme koje sadrže vitamin C obično su prilično skupe, tako da možete jednostavno koristiti L-askorbinsku kiselinu u prahu ili samleti neke tablete vitamina C i odmah ih upotrebiti (i zapravo, jedna studija je pokazala da su rezultati bili bolji kada je običan vitamin C korišćen). Međutim, nizak pH znači da čist vitamin C može da iritira vašu kožu, pa budite oprezni i prestanite ako primetite iritaciju.

Važno je napomenuti da se u dnevnu negu kože vitamin C uvodi pre pojave prvih bora i tad će njegov efekat biti najbolji.

Shawn Hempel – Concepts / Alamy / Alamy / Profimedia

Bonus video: Tefal ekspres lonac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram