Zavirite u kuću na Hvaru staru 200 godina koju je vlasnik bez ičije pomoći pretvorio u svoj morski raj

U ljupkom selu u blizini grada Hvara nalazi se savršena kamena kuća kao iz najlepših snova za dugo toplo leto.

Kamene kuće na moru san su svakog čoveka na kopnu, poslednjih godina su veoma popularne, a ove godine imaju našu posebnu pažnju.

Vlasnik, marketinški stručnjak iz Omiša koji već dugi niz godina živi i radi u Parizu, za jutarnji.hr priča kako je došlo do ovakvog šarmantnog finalnog izgleda kuće. Zvanično ime trospratnice na najsunčanijem ostrvu jeste Mulberry House, a naziv je dobila po stablu duda, zasađenom za vreme zidanja kuće pre dvestotinak godina, a koje osigurava dubok, prirodan hlad tokom vrućih letnjih dana.

„Nedavno sam ovu kuću od 180 metara kvadratnih unutrašnjeg prostora, stariju od 200 godina, u potpunosti obnovio. Tokom adaptacije nismo menjali kuću što se tiče gabarita, a naglasak je stavljen na zidove koji su sada presloženi i ponovo fugirani“, objašnjava i ističe kako je reč o kući na čak tri etaže koja je smeštena na velikoj parceli zemlje s prostranim privatnim parkingom, baštama i terasama s predivnim, dugačkim bazenom idealnim za plivanje i rashlađivanje na najsunčanijem ostrvu u Hrvatskoj. Površina imanja na kojem se nalazi kuća proteže se na 835 metara kvadratnih.

„Službeno ime kuće je Mulberry House, a ime je dobila po starom stablu duda koje je zasađeno ispred kuće tokom njene gradnje, a koje osigurava dubok, prirodan hlad tokom dana“, otkrio je vlasnik.

Prizemlje je koncipirano kao jedinstveni otvoreni prostor, a sastoji se od kuhinje, trpezarije i dnevnog boravka. Tim delom dominiraju veliki otvoreni kamin i udobni ugao gde se može uživati u letnjim popodnevima uz dobru knjigu. Podovi su izrađeni od kamena travertina. Na glavnu terasu, koja se prostire čitavim prednjim delom kuće i idealna je za bezbrižna letnja druženja, izlazi se kroz troja dvostruka vrata.

Na prvom spratu su dve spavaće sobe s ‘en-suite’ kupatilima i otvoreni dnevni boravak koji prelazi u volat, senovitu, tihu terasu u zadnjem delu kuće. Upravo je ovo mesto koje nudi romantičan pogled na more s veličanstvenim zalascima sunca.

Kao topli, meki kontrast hladnom kamenu, pokraj kamina, baš kao i u dnevnom boravku, postavljeni su jastuci napravljeni od kilim tepiha iz Istanbula.

U uređenju enterijera korišćen je tradicionalni kamen koji posebno dolazi do izražaja u kupatilu – umivaonici rađeni po meri vlasniku su omiljen detalj u kući.

Dve dodatne spavaće sobe smeštene su na drugom spratu, a povezane su s otvorenom galerijom s koje se pruža pogled na dnevni boravak na prvom spratu.

Podovi na prvom i drugom spratu napravljeni su od masivnih drvenih hrastovih dasaka.

Kameni zidovi, koji se prostiru kroz celu kuću, zadržavaju njen izvorni šarm, a enterijer je pažljivo dizajniran kako bi se stvorio jedinstveni prostor prijatnosti i lepote.

Kuća je uređena u „mid century“ stilu koji se prepoznaje u dizajnerskim komadima pretežno danskih, ali i švedskih dizajnerskih imena, vlasnik je jako ponosan na činjenicu da je kompletnu obnovu i uređenje odradio samostalno, u skladu sa svojim željama i prema svom ukusu, bez pomoći stručnjaka odnosno arhitekata i dizajnera.

Svakom detalju posvećena je posebna pažnja, pa tako zidove umesto slika krase stare nautičke karte iz 50-ih, te nameštaj uglavnom s danskim potpisom.

„Uživao sam u svakom trenutku osmišljavanja ove kuće iz snova i hteo sam da ona na kraju bude baš to: bajkovita kuća u svakom svom segmentu. Što se tiče enterijera, hteo sam da u svakoj prostoriji prevladava eklektični spoj dizajna, stilova iz sredine veka, posebno onog danskog iz 60-ih godina, ali i da sve ima duh autentične dalmatinske kamene kuće. Posebno mi je drago što sam u tome uspeo. Nije bilo lako, ali s veseljem sam kupovao namještaj i detalje za dom i potom ih kombinovao“, priča ponosni vlasnik i dodaje kako je baš svakom segmentu uređenja kuće, svakom detalju, posvetio svu svoju pažnju.

Tako su spoljni stolovi i stolice pokraj kreveta od stare hrastovine rađeni po meri, kuhinja je potpuno opremljena radnim površinama od tradicionalnog kamena, jastuci pokraj kamina napravljeni su od kilim tepiha iz Istanbula, zidne lampe u glavnoj spavaćoj sobi s potpisom su Hans-Agne Jakobssona, stočić u dnevnom boravku s potpisom Grete Jalk, a trpezarijski sto i stolice od Nielsa Møllera.

„Ništa što se ovde nalazi nije odabrano slučajno i površno. Sve je smisleno i planirano stavljeno upravo na određeno mesto“, kaže vlasnik i otkriva da mu je najizazovnije u celom ovom projektu obnove i uređenja bilo to što on živi i radi u Parizu, pa je većinu vremena odande koordinirao radove.

Iako mu se u njegovoj kući sviđa baš sve, za kraj nam otkriva kako malu prednost ipak daje bazenu od 12,5 metara, koji ima upečatljiv bazenski mozaik, delo Milana Pranjića.

„Posebno sam zadovoljan i lavaboima po meri u kupatilima od petrokamena iz Solina, a sve kamene površine u kupatilima i kuhinji radili su i travertin podni kamen u prizemlju te kamen oko bazena.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram