Pronašli smo 6 najlepših kuća iz bivše Jugoslavije: Teško je reći koja je najbolja – šta kažete vi?

Pravi dragulji arhitekture i dizajna.

Arhitektura i dizajn kao svojevrsne umetnosti otvaraju nam vrata u svet prelepih stambenih građevina koje i spolja i iznutra ostavljaju bez daha. Posebno zanimljivo je što i u našim krajevima ima nekretnina koje su u rangu onih najboljih svetskih. Zato smo izdvojili najlepše kuće zemalja bivše Jugoslavije.

Srbija

Porodična vila na Dorćolu, iza koje stoje Mina, Maša i Ivan Obradović iz beogradskog studija Supra Architecture, proglašena je za najlepšu u Srbiji na portalu Gradnja.

Foto: Miloš Martinović

Ova kuća je zaista pravo remek-delo i savršena fuzija industrijskog stila i egzotičnih uticaja.

Atrijum sa japanskim vrtom, sirovo drveno deblo, vatra iz kamina i bazen koji vlasnika vodi na neko udaljeno ostrvo samo su neki od detalja vile od 700 kvadrata.

Foto: Miloš Martinović

„To je prostor za korisnike koji su svetski putnici. Prostor za ljude koji vole goste i imaju brojan krug prijatelja. Prostor za ljude sa slobodnim vremenom koje žele da iskoriste na kreativan i ispunjen način. Prostor za ljude sa mnogo talenata i interesovanja. Prostor za privatnost i reprezentaciju… Prostor spektakla i intimnosti… Gospodina i Gospodara“, objašnjavaju iz studija za Gradnju.

Foto: Miloš Martinović

Tematski prostori vile formirani su kao refleksija na egzotična mesta, daleke kulture, divne predele, sa kompleksnim detaljima koji daju odgovor na zahteve klijenta: prostori kriju više funkcija i načina upotrebe, koriste se neobični predmeti, vizure se neočekivano otvaraju i iznenađuju posetioca.

Foto: Miloš Martinović

Prizemlje vile, zamišljeno kao prostor spektakla, organizovano je duž centralne ose, uz koju se smenjuju funkcije i događaji.

Foto: Miloš Martinović

Tu su monumentalno kuhinjsko ostrvo, trpezarija, kamin koji visi sa plafona, dnevna soba, terasa, stepenište/auditorijum, otvoreni dvorišni plato i zatvoreni dvorišni paviljon.

Foto: Miloš Martinović

Donji nivo vile zamišljen je kao prostor intime u kom vlasnik može da se oseća kao gospodar svog slobodnog vremena.

Posebnu zonu čini bazen, sakriven u najudaljenijem delu kuće

Foto: Miloš Martinović

„Ponovo, promenom materijalizacije i upotrebom fasadne bravarije stvara se iluzija da korisnik izlazi iz unutrašnjeg prostora i stupa na plažu sa pogledom na tirkizno-plavu boju vode“, kažu iz studija.

Kretanje kroz vilu moguće je i liftom, koji ponovo predstavlja događaj za sebe: zastakljena kabina prolazi kroz kubus od čeličnog prepleta – motiva enterijera vile.

Foto: Miloš Martinović

Na kraju, preplet kao dekorativni element pojavljuje se i na ulaznoj kapiji i garažnim vratima, na takav način da je čista, jednostavna forma fasade kuće, samo sa diskretnom plastikom oko fasadnih otvora, obogaćena detaljima u čeličnom prepletu koji elementima daju dubinu i poigravaju se sa svetlošću i senkom.

Foto: Miloš Martinović

Crna Gora

Moderno dizajnirana koliba pod nazivom Chalet Jelovac je porodična kuća za rekreaciju i istraživački rad arhitektice dr Sonje Radović Jelovac, direktorke Studija Sinthesis Architecture & Design iz Crne Gore.

Ova kuća je primer uspešne integracije u specifičan pejzaž u selu Dulovine kod Kolašina na severu Crne Gore, na nadmorskoj visini od 1.000 metara.

Vila je pozicionirana uz šumu, što joj daje posebnu autentičnost i raznolikost kroz promene godišnjih doba. Ključno za arhitektonski koncept bilo je jačanje odnosa prirode i kulture, privatnog i javnog kroz prilagodljivo otporno rešenje za ekstremne vremenske uslove, posebno u zimskom periodu, u zatvorenom i na otvorenom.

Kuća je projektovana i realizovana kao višenamenska zgrada koju će porodica arhitekata koristiti tokom letnjeg i zimskog odmora, ali i za istraživački rad i arhitektonske radionice.

Šta ovaj projekat čini jedinstvenim?

Važan element u razvoju ovog koncepta bilo je stvaranje jedinstvene veze sa ambijentom sela koji ova lokacija pruža, a naročito zanimljivo je što je ideja za kuću inspirisana blago nagnutim plastom sena koji se nalazi na padini u blizini lokacije.

Bosna i Hercegovina

kuća hercegovina
Foto: Studio Soče

Nina Soče, arhitektica iz zagrebačkog Studija Soče, stoji iza projekta kuće mladog bračnog para u Hercegovini. Ona je za Zadovoljnu ispričala kako je nastala ideja o prelepoj kamenoj kući s bazenom.

Foto: Studio Soče

„Cilj projekta pod nazivom Domus Lapis, u prevodu Kamena kuća, bio je stvoriti mladom bračnom paru utočište od svakodnevice i užurbanog gradskog života. S obzirom na poreklo investitora, kao logična lokacija se nametnula parcela s već postojećom kamenom kućom u delu jugozapadne Hercegovine nedaleko od granice s Hrvatskom“, kaže Nina.

Foto: Studio Soče

Kako kaže, postojeća kuća je bila tipični primer stare, tradicionalne, hercegovačke kuće od kamena dimenzija 5 x 10 m, dvoslivnog krova, s otvorima orijentisanim prema istoku.

Foto: Studio Soče

Zbog ruševnog stanja i dotrajalosti materijala planirano je na mestu postojeće izgraditi novu kuću, i to upotrebom tradicionalnih materijala u savremenoj varijanti, uz negovanje prirode i lokalne tradicije.

Foto: Studio Soče

Tako je nastao projekat neohercegovačke kuće Domus Lapis.

„Kuća je smeštena na platou s bazenom odakle se pruža pogled na stari maslinjak. Enterijer kvadrature 56 m2 se sastoji od prizemlja podeljenog na prostor kuhinje i trpezarije, kupatila i dnevnog boravka, te galerije gde se smestio spavaći prostor. Funkciju ognjišta iz tradicionalne varijante zamenio je otvoreni kamin u prostoru dnevnog boravka. Misao vodilja u oblikovanju je bila da isto bude funkcionalno i ne opterećuje enterijer s previše detalja u funkciji estetike.

Foto: Studio Soče

A kako bi se dobio jednostavan, bezvremenski i nepretenciozan utisak ambijenta, korišćeni su svetli tonovi u rasponu od sivih i smeđih, grublje teksture, prirodni materijali poput punog drveta, keramike, ratana, lana i pamuka.

Foto: Studio Soče

„Osim što predstavlja oazu mira u netaknutoj prirodi, kuća je svojevrsni vremeplov u doba kada se živelo jednostavnijim i s prirodom povezanijim životom. Negovanjem uspomene na tradicionalno u obliku funkcije i oblikovanja kao rezultat je proizašao nematerijalni kvalitet jedinstven za takav tip projekta koji bi u gradskim uslovima bilo nemoguće sprovesti.“

Foto: Studio Soče

Hrvatska

U Čepinu kod Osijeka nalazi se kuća za koju kažu da je najlepša u celoj Hrvatskoj. Pod imenom Villa Π, ova građevina je delo hrvatskog arhitekte Olivera Grigića.

Privatno imanje s jezerom osmišljeno je tako da u potpunosti zadovoljava potrebe vlasnika, od kojih je ona za druženje s porodicom i prijateljima bila primarna. Inovativna kuća pomoću staklenih stena omogućava kontakt s lepo uređenom okolinom, koje ujedno daju i dozu atraktivnosti.

Osećaju ugodnosti i povezanosti s prirodom pridonose i tradicionalni prirodni materijali toplih tonova koji su se koristili u uređenju enterijera i eksterijera.

S druge strane, sofisticirana tehnologija omogućava minimalnu potrošnju energije, udobnost i sigurnost, pa tako geotermalna energija iz 12 bunara služi za grejanje i hlađenje bazenske i sanitarne vode, dok se sve prostorije greju i hlade pomoću betonskih struktura na podovima i plafonima.

Slovenija

Foto: Qubicul design

Tim stručnjaka iz studija Qubicul design uspeo je da nam kroz arhitekturu dočara kako izgleda zimska idila – baš kakvom je zamišljate u nekom božićnom filmu.

Foto: Qubicul design

Oni su zaduženi za spoljašni i unutrašnji izgled kućice u mestu Bovec u Sloveniji. U pitanju je gradić u podnožju Julijskih Alpa, koji je popularno zimovalište.

Foto: Qubicul design

Objekat se sastoji od stambenog podruma, prizemlja i potkrovlja. Fasada je obogaćena oblogama od prirodnih materijala.

Foto: Qubicul design

„Objekat krasi velika terasa na pročelju koja je velikim staklenim otvorima povezana sa dnevnim boravkom u prizemlju i glavnom spavaćom sobom u potkrovlju, iz kojeg se pruža pogled ka planini Svinjak“, kažu iz Qubicul design.

U enterijeru dominiraju drvo i kamen, materijali koji su ključni za planinsku atmosferu. Naravno, kamin je nezaobilazan detalj u ovakvoj vikend kući.

Foto: Qubicul design

Izabrani su neutralni i tamniji tonovi, kao i dekor u industrijskom stilu. Biljke su pametno iskorišćene da oplemene prostor i dodatno ga stope s prirodom.

Foto: Qubicul design

Kupatilo retko kada vidimo u sivoj varijanti, a ovo dizajnersko rešenje je dokaz kako to može da izgleda veoma luksuzno – posebno uz neočekivane drvene detalje.

Severna Makedonija

Pravi biser dizajna je kuća Vodno Hill House studija Ninovski Architects iz Severne Makedonije.

Kuća je prozračna i prostrana, a kombinacija detalja i materijala daje potpuni osećaj udobnosti.

U dečjim sobama meko javorovo drvo i zagasiti plavi tonovi daju osećaj opuštenosti, što je slučaj u sobi za dečake, dok su borovo drvo i zelena žalfija u prelepom kontrastu sa belim u sobi za devojčlice, a sve uz cvetne tapete.

Spoj horizontalnih i vertikalnih linija i dinamičnih boja daje razigranost i šarm ovoj kući.

Sjajne pločice u kupatilu čine eklektičnu mešavinu modernog i tradicionalnog.

Glavna spavaća soba inače ima pogled na celo prizemlje.

Zemljani tonovi i prirodne teksture su dominantne u kuhinji za veoma opuštenu, prijatnu atmosferu.

Kombinacija tradicionalnih i modernih elemenata omogućava mešanje i usklađivanje različitih tonova i tekstura u ovom prelaznom stilu.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram