Kako je ruševina iz 15. veka u Hrvatskoj pretvorena u vašu kuću iz snova

Lopud Foto:Shutterstock

Ruševina iz 15. veka u dubrovačkom arhipelagu pretvorena u kamenu kuću s bazenom i pogledom od kojeg zastaje dah.

Preuređena mala kamena kuća na ostrvcetu Lopud kraj Dubrovnika.

Ako nas pitate kako bi izgledao naš idealan odmor, odgovor bi bila ova predivna oaza mira i tišine na ostrvcetu daleko od gužvi, koje inače karakterišu vrhunac letnje sezone u Dalmaciji.

Čak i kad ih samo gledamo na slikama, stare dalmatinske kamene kuće nam odmaraju dušu i na trenutak se zamislimo baš tamo. Kamena kuća u koju vas danas vodimo se nalazi na Lopudu još od 15. veka. Arhitekta Antonio Zaninović i dizajner enterijera Lucien Rees Roberts udružili su snage i osmislili novo ruho enterijera ove kamene lepotice.

Kameni zidovi u kući uglavnom su ostali netaknuti ostavljajući joj tako dašak prošlih vremena. Cela kuća jedna je velika oaza za opuštanje.

Prva prostorija u koju se odmah ulazi je za odmor. Veliki kamin dominira enterijerom, a savršeno se uklapaju beli dvosedi i žuti trosed koji su ipak nešto modernijeg stila. Na to su se gotovo prirodno nadovezali starinski komadi nameštaja i skulputralni elementi među koje spadaju i predivne lampe.

Police ugrađene u zidove praktično su rešenje za ovaj mali enterijer i izgledaju kao da su knjige na njima naslagane još iz nekih prošlih vremena, što stvara dodatnu lepu priču.

Kuhinja i trpezarija su prostorija u koju se ulazi iz dnevnog boravka. Tamo je takođe ostao netaknut izgled kamenih zidova, a kuhinjski nameštaj kao da se stopio s njima. Izbegnuti su i visoki kuhinjski ormarići, a umesto njih su postavljene police duž celog zida.

U spavaćoj sobi stil je ostao isti, a umetničko delo, koje ne potiče iz stila ovog interijera, ipak se odlično stopilo s prostorijom. Kako bi ostali na mešavini rustičnog i mediteranskog štiha, na plafone su postavljene drvene grede, a originalan raspored malih prozora ove kamene kuće nije narušen ni u jednom trenutku.

Spoljni prostor ima svoju oazu za odmor. Tako je napravljen bazen među ruševinama druge stare kamene kuće te su postavljeni stolovi, stolice i ležaljke sa savršenim pogledom na more i Dubrovnik, piše jutarnji.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram