Začini koji će vašu terasu pretvoriti u oazu, a sad je idealno vreme za sadnju

Dom i dizajn 28. apr 202212:20 > 29. apr 2022 07:32
Neki začini u vrtu mogu da izgledaju bolje od cveća, Foto: Frederic Didillon / AFP / Profimedia

Ako se pitate kako da oplemenite svoju terasu ili dvorište, mi predlažemo - začine.

Em su zaista lepi kada olistaju, a neki od njih i cvetaju, em su zaista pogodni.

Zamislite, leto je, odlučili ste da spremate ribu i baš vam, na primer, ruzmarin nedostaje. Prošetate se iz kuhinje do terase i možete da ga uberete svežeg, mirisnog i najbolje od svega – tačno onoliko koliko vam treba. Ko kaže da ne možemo gajiti bar nešto svoje čak iako nemamo veliko i prostrano dvorište i baštu?

Zato smo za vas spremili listu naših omiljenih začina koje je vrlo lako gajiti u saksijama.

Bosiljak

Bosiljak skoro svi vole, i nema ništa bolje nego kad uberete nekoliko svežih listova i ubacite u svoju pastu bolonjeze ili amatricianu. Takođe, ovaj začin možete kupiti na svakom ćošku i to različite vrste, pa koji vam se svidi taj može da bude kralj vaše bašte na terasi.

On odlično podnosi tople temperature, ali budući da je koren biljke plitak, bosiljak zahteva relativno veliku količinu vlage.

Bosiljak, Foto: Melica73 / Alamy / Alamy / Profimedia

Vlašac

Za razliku od crnog i belog luka, kod vlašca se beru i koriste u ishrani zeleni delovi biljke, a ne lukovica. Stabljike su duge i šuplje, i predstavljaju jestiv deo biljke, a obično se seku na sitne komade i dodaju jelima od ribe, supama, sosovima, salatama, meksičkoj kuhinji, jelima sa krompirom i širokom spektru drugih obroka.

Vrlo je otporan na niske temperature i može podneti u zemljištu i vrlo oštre kontinentalne zime. Kada se dužina dana smanji ispod 14 sati, a temperatura padne ispod 16 °C, asimilati iz lišća premeštaju se u lukovice, a lišće žuti i odumire što je znak prelaska u mirovanje. Takođe, voli dosta vode.

Peršun

Peršun nije samo aromatična, dekorativna, začinska biljka koja će poboljšati ukus jelu, već lekovita i hranjiva biljka koja je poznata i u prirodnoj medicini. Poznato je da je čaj od peršuna odličan za mokraćne kanale, a takođe izuzetno ukusan u supi ili bilo kom drugom jelu. Tako da, u široku saksiju slobodno posadite mladice i uživajte tokom čitavog leta, do kasne jeseni zapravo, u čarobnim listovima ove biljke.

Peršun ne zahteva previše, niti posebno održavanje, ali tokom visokih letnjih temperatura nije loše da ga zalivate ujutru i uveče.

Ruzmarin

Osim što je ukusan, ruzmarin se preporučuje ljudima koji su imali moždani udar ili ljudima koji imaju problem sa pamćenjem jer podstiče mikrocirkulaciju u mozgu. Svakako, ne smemo zanemariti i da odlično izgleda u saksiji, kao mala tuja, te kada procveta njegov miris se daleko oseti.

Važno je znati da je njemu potrebno dosta sunca, ali će tolerisati i malo hlada. Izdržljiva je biljka i otpornija je na mrazeve od ostalih mediteranskih kultura, ali mu ipak treba zaštita od vetra.

Mirođija

Svi znamo miris mirođije, a ona je zeljasta jednogodišnja biljka igličastih vrhova sa tankim korenom. Ovaj pristupačan začin je korišćen od davnih vremena i kao lek protiv gasova, nadimanja, nesanice i za pospešavanje rada organa za varenje.

Nije zahtevna prema temperaturi. Mirođija nema velike zahteve prema vodi i samo u fazi klijanja i nicanja osetljiva je na nedostatak vlage, a njen cvet će vam zaista oplemeniti terasu.

Mirođija, Foto: Lamontagne / AFP / Profimedia

Nana

Prema nekim istorijskim zapisima nana se kao lek koristila još pre hiljadu godina. Ona u saksiji miriše sama od sebe, a ako je vašoj hladnoj limunadi potrebno malo više arome, ili pak želite dobar mohito – imate spremnu biljku na svojoj terasi.

Nana je višegodišnja biljka, jakog mirisa, raste samoniklo kao korov, ali može da se gaji u saksijama. Uzgajati nanu u bašti ili saksjiji je veoma lako, a zahteva dosta vode i treba je redovno zalivati.

Celer

Imam trik u rukavu za celer. Obično tražim mladu glavicu od nekoga ko ga gaji u bašti ili pak u prodavnici kupim prvi mladi koji se pojavi. Stavim ga u vodu i kada krene lišće – jednostavno ga zasadim u saksiju. Lišće berem po potrebi dok ne zazimi.

Celeru koji raste je potrebno mnogo vode. Zalivanje je veoma bitno za uspešno gajenje celera, neka zemljište svuda bude podjednako vlažno i redovno zalivajte biljke. Celer ne trpi sušu. Ako zemljište nije stalno vlažno, to će negativno uticati na ukus celera.

Celer, Foto: DK IMAGES / Sciencephoto / Profimedia

Matičnjak

Matičnjak je najbliži rođak nani, a ima istu naviku kao i ona, a takođe je odličan u sokovima i koktelima. Ako ga gajite u saksiji, neka bude manja i neka bude on sam u njoj, jer će u suprotnom pojesti drugu biljku.

Potrebno je dovoljno vlage da biste dobili najbolji ukus. Ostavlja i miris i ukus poput limuna. Odličan je u voćnim salatama, čaju, limunadi i marinadama.

Žalfija

Vruć je dan, vi lenji, a gladni… Malo putera, par listova žalfje i soli i bibera po ukusu. Dobro izmešajte sve i dodajte vašu omiljenu skuvanu testeninu i voila – imate idealan obrok. A potrebno vam je svega par listiće ove predivne biljke koju imate na svojoj terasi.

Žalfiju možemo uzgajati i kao saksijsku biljku u kući, tj. na osunčanom prozoru. Ako listovi žalfije počnu da žute, to će značiti da joj treba više mesta i zemlje. Ona dobro podnosi sušu, ali mlade biljke žalfije iz direktne setve za početni rast zahtevaju dosta vlage.

***

Bonus video: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram