Vodu u kojoj ste kuvali koristite za zalivanje biljaka

Dom i dizajn 26. jan 202222:17 > 22:19
Foto: Sara Monika / ImageSource / Profimedia

Osim što biljke pružaju osećaj ugodnosti i što ukrašavaju vaš prostor, one pružaju mnoštvo zdravstvenih prednosti. Pretvarajući ugljen dioksid u kiseonik, biljke poboljšavaju kvalitetu vazduha, a dokazano je i kako prisutnost biljaka pozitivno utiče na utisak i osećaj koji se stvara kod ljudi u prostoru u kojem borave.

Kako bi i dalje imali ove čari od svojih biljaka, potrebno je da se one dohranjuju tokom zime. Umesto đubriva, razmislite o ostaloj vodi u kojoj ste kuvali povrće, krompire ili testeninu.

Prema Kari Nesvig, koja je izvorno pronašla ovaj savet u „East River Nursery-u“, malo vode za kuvanje možda je ono što treba kućnim biljkama da zasijaju u punom sjaju.

Ohlađena, preostala voda u kojoj ste kuvali povrće sadrži hranjive sastojke koji se ispuštaju iz hrane tokom kuvanja, a zavisno od toga što jedete, na kraju biste mogli da svojim biljkama obezbedite vrlo cenjeni fosfor, azot i kalcijum.

Kada prokuvate hranu poput testenine, povrća, jaja ili krompira, mnogi od mikronutrijenata kao što su fosfor, azot i kalcijum se otpuštaju u vodi.

Stoga, nakon što se voda ohladi, ne samo da ćete svojim biljkama pružiti fino piće, nego će biljke dobiti i malo preko potrebnog đubriva iz hranljivih materija u vodi, prenosi 24sata.

Prenamena vode za kuvanje na ovaj način smanjuje trošak na đubriva za biljke, a usput pruža priliku da se maksimalno iskoristi sve što je skuvano. U zavisnosti od toga koliko biljaka imate, moglo biste dosta da uštedite..

Samo pazite da potpuno ohladite vodu pre nego što sa njom zalijete svoje biljke. Verovatno ste videli šta ključala voda može da uradi spanaću, pa zamislite šta bi uradila vašoj begoniji.

Mali podsetnik: Biljke tokom zime ne bi trebalo stavljati na mesta na kojima može doći do promaje – nikako uz hladne prozore ili uz radijatore. Najpopularnije sobne biljke potiču iz tropskih krajeva i najbolje uspevaju na blagim temperaturama (između 18°C i 23°C) i na umerenom nivou vlage (oko 50 odsto).

Bonus video: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram