Ultimativni saveti za uzgajanje raskošne monstere

Podeli:
Foto: Shutterstock

Biljka koja unosi egzotiku i lepotu u svaki dom svakako je prelepa i popularna monstera. Njeno botaničko ime lako dešifrovati, a znači „ukusno čudovište“. Dobila je taj naziv po jestivom voću koje proizvode zrele biljke.

U prirodi, monstere su stanovnice šuma, poreklom iz planinskih suptropskih predela Centralne Amerike.

Tolerantne su na niske temperature; neće preterano reagovati ako ih ostavite na direktnom svetlu i ako zanemarite svoje obaveze zalivanja nedelju ili dve.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Plants • Plant Care • Decor (@houseplantplants)

Međutim, postoje neki trikovi zkako biste bili sigurni da vaša monstera napreduje, a ne samo da preživljava, piše Standard.co.uk.

Najbolje uspevaju na svetlom mestu van direktnog sunca. U tamnijim delovima kuće, vaša monstera će imati manje listove, ali će nastaviti da raste.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Just Cz (@dzast_poppy)

Vlažnost je važna za održavanje lišća zelenim. Držite biljku dalje od radijatora i poprskajte listove ako primetite da ivice postaju smeđe.

Najbolje je zaliti je u sudoperi i dozvoliti da višak vode iscuri kroz dno saksije, pre nego što je ponovo vratite na mesto. Monstera ne voli vlažan koren.

Trebalo bi da se kompost osuši između zalivanja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели PLANT PRESCRIPTION (@aplantprescription)

Kada uzimate pelcer, zalijte kompost oko njega i zavežite prozirnu plastičnu kesu preko saksije da biste stvorili efekat staklene bašte dok se razvija koren.

Uklonite je na sat svakih nekoliko dana i ponovo zalivajte ako se kompost osušio.

Posle četiri do šest nedelja vaša mini monstera bi trebalo da se ukoreni i možete ukloniti kesu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели house plants decor inspiration (@pikgreen)

Dobar način da procenite starost biljke je po broju rupa na listu. Mlade biljke često počinju sa samo jednom ili dve rupe u svakom listu. Kako biljka sazreva, svaki list postaje više perforiran od prethodnog.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram