Nova metoda zalivanja orhideja koja garantuje idealnu negu

Foto: Shutterstock

Koncept zalivanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, korištenje kockica leda za zalivanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom.

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad liči na metodu pokušaja i grešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nežnog izgleda, piše Living.

Kada pokušavate održati cvat svojih orhideja, možda ćete preterati sa zalivanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje u zatvorenom prostoru propadaju.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Asuko Urabe (@asukourabe)

Možda ste čuli da je jedno od rešenja za izbegavanje prekomernog zalivanja korištenje kockica leda? Ali, da li to zapravo radi? I hoće li hladnoća naštetiti ovim tropskim biljkama?

Evo šta istraživanje kaže i kako možete upotrebiti ovu tehniku ​​kako biste orhideje održali savršeno hidriranim.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Lola Nathania Najiba (@lolanathania)

Naučnici sa Univerziteta Ohajo i Džordžija sproveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje. Postavili su eksperiment upoređujući orhideje zalivane s tri kocke leda jednom nedeljno s kontrolnom grupom koja je zalivana ekvivalentnom količinom vode.

Obe grupe orhideja pokazale su slične rezultate za celokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda efikasan i siguran način zalivanja orhideja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Como Cuidar De Orquídeas (@como_cuidar_deorquideas)

Jednostavno stavite tri kocke leda pazeći da izbegnete kontakt s lišćem ili korenjem koje viri. Kako se kockice leda tope, korenje će da upija vodu. Hladnoća neće naštetiti biljci jer se led relativno brzo topi.

Količina vode koja je potrebna orhidejima može varirati zavisno od sobne temperature, svetla, vlažnosti… Preporuka je da počnete s tri kocke leda nedeljno i pazite na biljku kako biste videli je li joj to dovoljno vode. Zabodite prst otprilike centimetar u koru ili mahovinu. Ako osetite vlagu, nemojte još zalivati. Pričekajte nekoliko dana i ponovno proverite.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Maria Mariana (@mariamariana227)

Biljke koje se slabo zalivaju imaće naborane, zagasito zelene, mlohave listove.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram