Sukulent koji može da preživi bez zalivanja do aprila

Sukulenti, biljke, biljka
Foto: Shutterstock

Sukulenti iz roda Euphorbia nisu zapravo kaktusi, ali jako liče - pa ih svi tako zovu. Osim egzotičnog izgleda, dele još jednu osobinu "pravih" kaktusa - veliku izdržljivost. Zato su sukulenti iz ovog roda super poklon za osobe koje "ubiju" sve biljke u svom domu.

Kod nas najčešće možete naći vrste Euphorbia trigona, koja se naziva još i „kaktus sreće“ ili „mlečno drvo“, kao i Euphorbia lactea, koja ima divne cvetove.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Of.Trees (@oftrees.plants)

Najraskošniji predstavnik sukulenata iz tog roda je svakako Euphorbia ingens, gigantski afrički mlečni kaktus, koji se nešto ređe sreće na srpskom tržištu.

U centralnoj i zapadnoj Africi, od Somalije preko Angole i do Južne Afrike, taj sukulent može dostići visinu od 15 metara – i više liči na drvo nego na kaktus.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ?CACTUS TALK? (@cactus_talk)

Jedno je sigurno – koji god da sukulent iz ovog roda nabavite, ukrasiće vaš dom i doneti mu dašak egzotike.

Kako negovati sukulente iz roda Euphorbia?

Sukulentima su potrebni svetli, suvi uslovi da bi napredovali. Prozori okrenuti prema jugu koji dobijaju punu snagu sunca su idealni za ove biljke, ali mogu poslužiti i prozori okrenuti prema istoku i zapadu.

Na prozoru okrenutom prema severu, održavanje ovih sukulenata „srećnim“ biće teška borba.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели elbrus_flowers (@elbrus_flowers)

Kada je u pitanju zalivanje, ovi sukulenti imaju neverovatnu sposobnost da zadrže vodu u svojim mesnatim stabljikama i tolerišu duge periode bez ikakvog zalivanja.

U leto, kada je vreme toplije, češće zalivanje će podstaći novi rast, ali ne češće od jednom u dve nedelje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели KBDM (@min_lille_krok)

Zimi možete povremeno zalivati, samo zapamtite da ovi sukulenti najviše mrze vlažno korenje. Tako da je čak preporuka za afrički mlečni kaktus da ga ne zalivate od kraja oktobra do početka aprila, pod uslovom da nije preblizu radijatora, piše Standard.

Retko ćete morati da ih presađujete, jer nemaju veliki sistem korenja. Recimo, afrički mlečni kaktus ćete morati da presadite kada postane previše težak za saksiju. To možete učiniti u bilo koje doba godine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Laura (Heidi is le félin) (@heidis_plants)

Treba biti jako oprezan pri radu s ovim biljkama! Ako mlečni sok sukulenta Euphorbia dođe u dodir sa vašom kožom ili sluznicom, osetićete jako peckanje i bol na tom mestu. Tada treba što pre oprati taj deo pod mlazom mlake vode i ukloniti sve ostatke mlečnog soka.

Ukoliko je dospeo u oko takođe treba što pre isprati i otići hitno kod očnog lekara.

***

Bonus video: Najskuplji med na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram