U svetu minimalizma ovaj neobičan beogradski stan poručuje – maksimalno, maksimalno, maksimalno

stan beograd
Foto: Lionsbee

Lavabo od porcelana u art deco stilu je poseban detalj ovog stana.

Minimalizam u uređenju enterijera ovladao je uveliko dizajn scenom i tu se sve svodi na što manje detalja, na nameštaj i boje koji nisu upadljivi, na praznine umesto ukrašenih zidova. S druge strane, maksimalizam poručuje da je „manje dosadno“ i da prostor guši upravo ta praznina i odustvo detalja.

Foto: Lionsbee

Odličan primer kako to maksimalno može da deluje fantastično je jedan stan u centru Beograda. U pitanju je apartman Tirkizni vrt, delo Duše Bibus i njenog studija LionsBee.

Atraktivni dizajn enterijera diskretno proširuje temu „outside is inside” kroz svaki aspekt apartmana, koristeći kompleksnu postavku nameštaja, tapeta, tekstura, tkanina, boja i drugih detalja…

Foto: Lionsbee

U moru tih nijansi i ukrasa odmah se izdvaja jedan detalj u kupatilu. U pitanju je Agnes basin lavabo koji je uvezen iz Londona.

„Ovaj model je inspirisan art deco stilom i izrađen od porcelana. Ima notu dekadencije, ali i prefinjenosti, pa kombinuje na prvi pogled nelogične stilove“, kaže Duša Bibus za Zadovoljnu.

Ništa manje zanimljiva nije ni specifična prugasta sofa.

Foto: Lionsbee

„To je unikatna sofa rađena za ovaj prostor od dedar platna napravljenog za spoljašnju upotrebu. Bilo je značajno da prenesem razigranost prolećnog vrta u dnevnu sobu, a izabrani materijal sofe se dobro uklopio u moto projekta – outside is inside“, nastavlja naša sagovornica, dodajući da su takođe zanimljive fotelje od ratana koje su ručni rad iz Srbije.

Foto: Lionsbee

Ovaj miks boja i materijala pokreće pitanje kako da se u uređenju enterijera ne pretera sa igranjem i mešanjem dezena, pa da sve izgleda ovako prijatno oku.

„Mislim da ne postoji univerzalno pravilo koje bi moglo da se primeni na svaki prostor. Jednostavno, svaki projekat je drugačiji, baš kao i oni za koje se taj prostor dizajnira. Naravno, postoje određene smernice i karakteristike umetničkih pravaca, ali ukoliko bismo ih se strogo pridržavali, većina prostora bi bila tipska – skoro pa identična. Zato je važno svaki detalj, svaku boju ili dezen razmotriti u konkretnom prostoru. Eklektičan pristup, koji često ističem, nema ograničenja. Eklekticizam inače potiče od grčke reči eklektikos što znači – izabrati najbolje. I baš to bi trebalo da bude ideja – izabrati najbolje za svaki jedinstveni prostor. U filozofiji eklekticizam predstavlja pristup koji nije vezan ni za jednu rigidnu paradigmu, već pokušava da stvori jedinstven sistem kombinovanjem različitih elemenata. U umetnosti je to pozajmljivanje raznih stilova iz različitih izvora i njihovo kombinovanje. Dakle, nema ograničenja u radu.“

Foto: Lionsbee

Duša Bibus ima i konkretne savete za opremanje nekog sličnog enterijera, kad su u pitanju, recimo farbanje vrata, oslikavanje zidova ili tapete, pravljenje pregrade…

„Pronađite dobre zanatlije i majstore koji će moći da realizuju vaš koncept, pre svega, stolare koji od drveta mogu da naprave pravo čudo i različite forme u enterijeru. Ne plašite se promena i, ukoliko niste zadovoljni nekim detaljem – menjajte ga, čak i kada ste sve završili. Najvažnija je ipak iskrenost, pa će svaki enterijer koji iznese iskrenost i urađen je bez kompromisa biti dobar.“

Foto: Lionsbee

Što se ovog stana konkretno tiče, ideja ponovnog povezivanja sa prirodom je od početka bila u osnovi koncepta. U Tirkiznom vrtu sama suština prirode je opipljiva svim čulima, pa i u centru grada, gde se apartman nalazi.

Karakteristična LionsBee eklektična estetika Duše Bibus obuhvata printove u stilu cveća, nijanse zelene i plave na zidovima, razigrane navlake za jastuke i žive biljke, sve u savršenoj harmoniji. Ova simfonija elemenata uklapa se bez napora, izazivajući spokoj negovanog baštenskog utočišta.

Foto: Lionsbee

„Volim prirodu i ta naklonost je došla do izražaja u ovom stanu. Projekat je osnovan na onoj pretpostavci ‘spolja je iznutra’ i vođena ovim principom, stvorila sam okruženje koje podstiče oporavak i blagostanje. Ugrađivanjem ovih elemenata u Tirkizni vrt veza između prirode i nas nije izgubljena u haosu savremenog urbanog života“, kaže Duša.

Dve sobe, skrivene impozantnim staklenim vratima, nude utočište privatnosti, dok unutrašnjost ispunjava prirodno svetlo. Parket od bledog hrasta, postavljen u formi riblje kosti i složeni cvetni dizajn tapeta nude romantičan dodir.

Foto: Lionsbee

Uz fotelje od prirodnog ratana i unikatnu sofu, dnevna soba predstavlja idilično utočište za odmor. Ogledala i drveni motivi na zidovima dnevne sobe dočaravaju optičku iluziju proširenog prostora, stvarajući atmosferu bašte u modernoj verziji Regency stila.

Foto: Lionsbee

Duša je tako iznova kreirala još jedan izuzetan prostor, rođen i inspirisan prirodom, putovanjima i bogatim istorijskim nasleđem Evrope, i istoka, i zapada. Rezultat je pravo utočište idealno za urbani odmor.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram