Ova kuća nije u Kaluđerici, a svetske arhitekte su je proglasile za najbolju – kad pogledate unutra, biće vam jasno zašto

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

Postoji nekoliko razloga zašto je arhitektama zapala za oko.

Sajt ArchDaily proglasio je „Kućom godine 2023“ jedno zdanje za koje na prvi pogled nije jasno zašto je specijalno. Nalazi se u brazilskoj faveli. Kuća je u brazilskom gradu Belo Horizonte. U njoj živi brazilski muzičar Kdu dos Anjos.

Na prvi pogled izgleda kao neomalterisana kuća u Kaluđerici ili bilo kom gradu u Srbiji, ali postoji nekoliko razloga zašto je arhitektama zapala za oko.

Dvospratna kuća u gradu Belo Horizonte osvojila je međunarodnu nagradu za arhitekturu za svoj genijalan dizajn. Muzičar Kdu dos Anjos je osoba na balkonu kuće koja gleda u kameru raširenih ruku. Na prvi pogled, to je kuća poput desetina drugih u pretrpanim brazilskim favelama. Ali ovaj naizgled skroman stan od 66 kvadratnih metara, sa svojim zidovima od cigle, prepoznat je kao „kuća godine” na međunarodnom arhitektonskom konkursu.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

Dvospratna kuća pobedila je neke impozantnije zgrade iz Indije, Meksika, Vijetnama i Nemačke.

„Veoma sam ponosan što je moja kuća dobila ovu nagradu, jer većina vesti o favelama govori o nasilju i kućama uništenim klizištima. Sada je moj dom na vrhu sveta“, rekao je Dos Anjos.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

Kuća je izgrađena na maloj parceli kupljenoj 2017. godine, ima obilje prirodnog svetla, horizontalne prozore i veliku terasu.

„Dizajn kuće predstavlja konstruktivan model koji koristi uobičajene materijale u siromašnim četvrtima, uz adekvatnu implementaciju i pažnju na osvetljenje i ventilaciju, a rezultat je prostor sa visokim eko-kvalitetom“, napisao je ArchDaily na svojoj veb-stranici.

Za Dos Anjosa, koji je osnovao kulturni centar u svojoj zajednici, ova nagrada ima poseban značaj.

„Znam da moja kuća nije naj šik kuća na svetu, ali to je dobro izgrađena koliba“, kaže on sa osmehom.

Dos Anjos u kući živi od 2020. godine, zajedno sa dva psa, mačkom i više od 60 biljaka.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

„Ono što su arhitekte uradile je čista magija“, dodao je on. „Jedva da imamo 66 kvadratnih metara, ali ovde sam imao žurke sa blizu 200 ljudi.“

Dizajn kuće je delo arhitektonskog studija „Levante“ (Levante Collective), koji obavlja pro bono ili jeftine radove u favelama.

Spolja kuća podseća na kuće u susedstvu, ali uključuje nekoliko karakteristika koje je čine čvršćom, a više je „blagonaklona“ i prema životnoj sredini, s posebnim fokusom na osvetljenje i ventilaciju, rekao je arhitekta Fernando Maculan, vođa projekta.

Jedna očigledna razlika u odnosu na obližnje kuće jeste u rasporedu cigala, koje su položene horizontalno – a ne vertikalno – što dodaje čvrstinu i poboljšava izolaciju.

Projekat je trajao osam meseci – i bilo je mnogo posla.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

„Zidari su bili ljuti jer su mislili da je postavljanje cigala na ovaj način duže“, rekao je Maculan.

„I imali smo mnogo problema da odnesemo materijal uz stepenice – to je poslednja kuća u uličici i morao sam mnogo da platim radnicima koji ih nosili“, rekao je on. Uskim, krivudavim putevima u faveli je teško da se vozila kreću.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

Ceo posao koštao je 150.000 brazilskih reala (29.000 dolara), a investicija se isplatila na više načina: ne samo da je nagrada za arhitekturu donela međunarodno priznanje, već je kuća pomogla Dos Anjosu da ostvari san iz detinjstva.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

„Kada sam bio dečak živeo sam u veoma skromnoj, loše izolovanoj sobi. Čak me je i škorpija ubola – a i moja sestra je doživela isto to“, rekao je.

„Osvajanje ove nagrade nakon svih arhitektonskih problema sa kojima sam se suočio predstavlja veliku pobedu za mene.“

I tetovaža građevine na ruci umetnika govori koliko mu kuća znači.

Foto: Douglas MAGNO / AFP / Profimedia

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram