Trikovi pomoću kojih se vaši zumbuli neće saviti

Svi volimo miris zumbula,Foto: no, Credit line: - / GardenPix / Profimedia

Među mirisnim vesnicima ranog proleća svoje mesto ima i zumbul, cvet slatkastog mirisa koji osvaja svojom ljubičastom, belom ili ružičastom bojom. Jedan od problema koji se javlja kada zumbul unesemo u dom jeste njegovo nagnuće, odnosno savijanje teškog cveta.

Naime, zumbule u dom obično unosimo kada su u cvatu ili na samoj ivici cvetanja, a u zatvorenom prostoru treba mu tek nekoliko dana da procveta, nakon čega problem stvori težina cvetova. I često se dogodi da se zumbul nagne na jednu stranu.

Osim toga, razlozi savijanja mogu biti i nedovoljno svetlosti ili prekomerna vrućina. Zumbule stavite na svetlo mesto, ali nemojte ih izlagati direktnoj svetlosti.

U svakom slučaju, bez obzira na uzrok, postoje trikovi pomoću kojih možete rešiti ovaj problem, odnosno sprečiti savijanje zumbula.

Potporni štap

Drveni štapić zabodite u tlo pa trakicom zavežite za stabljiku zumbula kako se ne bi savila. Jedna od mogućnosti koja će i lepo izgledati je stabljika bambusa.

zumbul
Zumbul, Foto: GWI/Juliette Spears / Garden world images / Profimedia

Omotavanje žicom

Cvećarskom žicom omotajte stabljiku tako da žica bude “nevidljiva” ili što manje vidljiva. Ona će držati cvet u uspravnom položaju. Cvećarsku žicu možete kupiti u specijalizovanim prodavnicama.

Visoka vaza

Ako zumbule držite u vazi, rešenje je takođe vrlo jednostavno. Ovde nisu potrebna nikakva dugačka objašnjenja. Cveće stavite u dovoljno visoku vazu koja će ga držati na mestu, odnosno u uspravnom položaju, prenosi Azra.ba.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram