Tri kućne biljke koje smanjuju zagađenje u domu za 20 odsto

Foto:Shutterstock

Dracena, Spatifilum i Zamija su korisne biljke za vašu dnevnu sobu ili kancelariju

Kućne biljke često smatramo za dekorativne elemente, ali ako ste se odlučila da vaš dom bude prava oaza zelenila, takođe ćete smanjiti nivoe određenih zagađivača.

Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Birmingemu je otkrilo da uobičajene sobne biljke mogu smanjiti nivoe azot dioksida- uobičajenog zagađivača, za čak 20 posto.

foto: GWI/Floramedia / Garden world images / Profimedia

U studiji koja je sprovedena u saradnji sa Kraljevskim hortikulturnim društvom, tim je testirao tri česte sobne biljke Spatifilum, Dracenu i Zamiju.

Svaka biljka je stavljena u testnu komoru koja sadrži nivoe azot dioksida, slično kancelariji koja se nalazi pored prometnog puta, pre nego što je praćena sat vremena.

biljke za kupatilo
Foto: Shutterstock

Rezultati su otkrili da su sve tri biljke bile u stanju da otklone oko pola količine zagađivača u komori tokom jednog sata.

Pročišćavale su vazduh bez obzira na okruženje, uključujući tamne i svetle uslove, kao i mokro i suvo.

Dr Kristijan Frang, koji je vodio studiju, rekao je „biljke koje smo izabrali su se veoma razlikovale jedna od druge, ali su sve pokazale zapanjujuće slične sposobnosti uklanjanja NO2 iz atmosfere“.

„Ovo se veoma razlikuje od načina na koji biljke u zatvorenom prostoru uzimaju CO2 u našem ranijem radu, što je jako zavisno od faktora okoline kao što su noćno ili dnevno vreme ili sadržaj vode u zemljištu.“

Da bi nalaze stavili u kontekst, istraživači su izračunali da bi u slabo provetrenoj maloj kancelariji sa visokim nivoom zagađenja vazduha, pet sobnih biljaka smanjilo nivoe azot dioksida za 20 posto, piše Dailymail.

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram