Tri ključna saveta za gajenje balkonskog cveća koje menja boju

hortenzije
Foto: Shutterstock

Danas su leta nezamisliva bez hortenzija, a odlična vest je da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima. Samo je potrebno imati u vidu nekoliko detalja.

Pripazite na veličinu saksije

Hortenzije su biljke koje relativno brzo rastu pa već za godinu dana mogu značajno uvećati veličinu svog korena, a time i drugih delova. Zato je nužno pripaziti na veličinu saksije prilikom sadnje. Izbegavajte da ih držite u plastičnim saksijama u kojima ste ih kupili i svakako ih presadite. Neka saksija bude u skladu s vrstom hortenzije koju ste kupili jer se njihova veličina kreće od pola pa sve do više od dva metra, piše Zadovoljna.hr.

Smestite ih u senku

Ove su biljke idealne za male balkone jer pružaju zaštitu od pogleda, ali da bi uspešno rasle, potrebno ih je smestiti u neki deo balkona bez direktnog sunca. Njihovo idealno stanište trebalo bi da bude okrenuto prema istočnoj ili jugoistočnoj strani sveta.

Tako će hortenzija dobiti jutarnje i prepodnevne sunčeve zrake, ali neće im biti izložena tokom podneva i popodneva kada su temperature vazduha ujedno najviše. Svakako pokušajte da izbegnete njihovo postavljanje na balkone koji su okrenuti ka jugu i zapadu.

Kada pak stigne zima, premestite ih u unutrašnjost doma, ali ne u one prostore u kojima je izuzetno toplo.

Zalivajte ih dvaput dnevno

Sam naziv ovih biljaka dolazi od grčkih reči hydros (voda) i angos (tegla), a to dovoljno govori o tome koliko im je potrebno vlažno tlo. Zato ih je tokom najvećih letnjih vrućina potrebno zalivati ujutru i uveče, dok će tokom manje sparnih dana i jedno zalivanje rezultirati uspehom. Ove biljke imaju izuzetnu moć regeneracije pa će čak i one uvele nakon jednog zalivanja ponovno živnuti.

Dodatni trik

Ono po čemu su hortenzije jedinstvene u biljnom svetu je to što mogu promeniti boju svojih cvetova. Prvi su to primetili baštovani i botaničari u 18. veku, a danas postoji vrlo jednostavan način na koji i sami možete kreirati paletu boja svojih hortenzija.

Tajna je u pH vrednosti zemlje, odnosno njenoj kiselosti. Ako je pH niži od 6, cveće će biti ljubičastih i plavih tonova, a ako je viši od 7, možete očekivati ružičaste tonove. Kako biste saznali koliki je pH zemlje kojom raspolažete, u vrtnim centrima možete nabaviti jednostavni pH tester.

Kada saznate vrednosti i želite da snizite pH, dodajte aluminijum sulfat u zemlju, a ako želite povisiti pH, posegnite za krečnjakom u prahu. Ipak, imajte na umu da će bele hortenzije gotovo uvek ostati bele jer one vrlo teško menjaju boju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram