Trendi sobna biljka koju sada svi žele da imaju u kući

cveće
Foto: Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Često je preporučuju i dizajneri za prostor i uređenje doma.

Iako bi ime ove biljke moglo zvučati čudno, “Monstera Deliciosa – biljka švajcarski sir”, mnogima je već poznata ova rupičasta raskošna tropska sobna biljka bogatih listova, koja je trenutno najpopularnija za uređenje životnog ili radnog prostora.

Ovu biljku često preporučuju dizajneri za prostor i uređenje doma, a neretko je kao inspirativni detalj korišćena u dizajnu za tapete, fotografije, tkanine… Međutim, ove godine je ova biljka najpopularnija trendi sobna biljka koju svako želi da ima u svom domu ili na poslu.

Ako planiraš da obogatiš svoj životni ili radni prostor ovom divnom zelenom sobnom biljkom, moraš joj obezbediti jaku ili indirektnu svetlost u svom domu, ali da ne bude na suncu jer će joj požuteti listovi. Zalivati je moraš jednom sedmično, zemlja ne sme biti previše vlažna, nego sačekaj da se prosuši, pa tek onda je zalivaj. U suprotnom može da istruli korenje od previše vlage i prečestog zalivanja, piše ultra.ba.

Inače, naučnici su nagađali o razlozima za rupe u lišću, ove neobične sobne biljke. Jedna teorija je da su te rupe u listovima zbog sposobnosti hvatanja sunčeve svetlosti na dnu prašume. Druga teorija je da omogućava tropskim pljuskovima da prođu kroz lišće, čime sprečavaju štetu na biljci.

U svakom slučaju, kada jednom ljudi nabave ovu neobično lepu biljku, zaljube se u nju.

Zato ako bi da obogatiš svoj prostor, razmisli da nabaviš ovu biljku.

BONUS VIDEO: Saveti čoveka s najlepšim dvorištem u BG za uređenje terase

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram