Kako sobno cveće može da transformiše enterijer

sobno cveće
Foto:shutterstock

Sobno cveće i te kako ulepšava prostor u kom provodimo vreme jer je dekorativno, a pritom neretko odlično čisti vazduh.

Zašto bi svaki dom trebalo da ima sobno cveće?

Sobno cveće bi trebalo da bude esencijalni detalj svakog dizajna enterijera, poručuju stručnjaci. Naime, zelenilo osvetljava prostor, a poznato je i da popravlja raspoloženje. Sobne biljke su jako popularne jer ih je relativno lako gajiti, dobre su po naše zdravlje, a i uklapaju se u različito dekorisane enterijere, pišu na sajtu Ambius.com.

Najlepše sobne biljke

Sobna palma

Sobna palma voli srednje do jako svetlo, ali ne direktnu izloženost suncu. Treba je zalivati na nedelju dana do dve, odnosno kad se u međuvremenu zemlja sasvim osuši. Prija joj sobna temperatura. Kućna palma može da ima boljke kao što su braon tačke po listovima, kao i žuti truli listovi, a razlog može da bude neadekvatno zalivanje. Dobro je što ova biljka nije toksična za kućne ljubimce i dobra je za prečišćavanje vazduha, pišu na sajtu TheSill.com.

Zeleno sobno cveće

Zeleno sobno cveće unosi živost u stan, ali i daje karakter. Lako ga je održavati i može da stoji ili na prozoru, stočiću u dnevnoj sobi ili u nekom senovitijem kutku u prostoriji. Zato nije loše da izabrete zeleno sobno cveće po svojoj meri.

Sobna puzavica

Sobna puzavica može da postane svojevrsna zavesa na prozoru ili upečatljiv detalj na praznom zidu, ali i pravo osveženje za kupatilo. Neke puzavice će se peti uz predmete oko sebe, dok će druge padati. Među najpopularnijima je bršljan. Uzgoj bršljana u zatvorenom prostoru nije težak sve dok obezbedite ono što biljci treba. Najvažniji deo nege ove biljke u zatvorenom prostoru je svetlost, pišu na sajtu Gardenista.

Dakle, ako bršljan stavite na svetlo mesto, ali ne direktno na sunce, lepo će napredovati.

Drvenasto cveće

Malo šta od vašeg malog stana može da napravi tropsku oazu kao drvenasto cveće.

A da bi vaš tropski raj zaživeo, treba pripaziri na jednu važnu stvar – taman unutrašnji ugao sobe verovatno nije najbolje mesto za ove biljke. Takođe, bolje je da u startu kupite mlado drvo i pustite ga da raste i prilagodi se uslovima vašeg doma. Među najpopularnijim drvenastim biljkama koje uz pravu negu mogu da lepo napreduju u stanu su dracena, palma, juka, fikus, pišu na sajtu architecturaldigest.com.

Sobno cveće koje cveta

Sobno cveće volimo i zbog lepih listova, ali i zbog raskošnih cvetova. Za sve one koji s nestrpljenjem iščekuju da se pojave lepotani u najrazličitijim bojama tu su vrste koje daju živopisne cvetove. Među najjednostavnijima za gajenje je afrička ljubičica, koja cveta nekoliko puta godišnje. Ima ih u stotinama varijanti, a posebno su lepe one sa oivičenim cvetovima. Vole topla i svetla mesta, s tim što ne vole vodu na lišću – od toga počnu da tamne.

Spatifilum ima elegantne cvetove i što je dobro – oni su tu veći deo godine. Ipak, ima ih manje tokom leta. U svakom slučaju, bogato zeleno lišće daće dašak tropske atmosfere vašem stanu, a lako se gaji, pišu na sajtu bhg.com.

Takođe, jasmin je vrlo jednostavan za gajenje – treba mu samo svetlosti i vode, a podariće vam cvetove od jarko roze do belih.

Sobno cveće koje cveta cele godine

Među cvećem koje cveta doslovno cele godine je sobni zvončić, koji može da bude divan ukras na vašem prozoru, pišu na sajtu IndiaGardenning.com.

Ipak, kod njih treba znati odabrati dobru saksiju. To znači da zvončić voli da bude smešten u manje saksije, recimo plitku teglicu ili dekupaž saksiju, u kojoj će lepota ove biljke još više doći do izražaja. Dobro ga je staviti na prozor jer voli svetlo, ali i vlagu, posebno tokom leta. Ako biste da vam zvončić bude rascvetan tokom cele godine, jednom sedmično možete da mu obebedite prihranu, kao i da redovno sklanjate svele cvetiće.

Neobično sobno cveće

Priroda zaista ume da nas iznenadi i tako je i sa sobnim cvećem – ima ga u najrazličitijim neobičnim oblicima, pa često i ne podseća na cveće.

Među njima se izdvaja takozvano živo kamenje – litopi, čudne biljke koje će dati originalan pečat vašem domu ili kancelariji, pišu na sajtu housebeautiful.com.

Zelena srca su bez sumnje najromantičniji sukulent i popularan poklon za Dan zaljubljenih. Pritom, mogu da ih gaje i oni kojima cveće ne ide od ruke jer su – sukulent.

Kraljevska begonija sa svojim dramatičnim listovima sa spiralnim šarama je vrlo efektna. Kod nje treba da pazite samo da je redovno zalivate.

Sobno cveće koje donosi sreću

Za pojedine vrste sobnog cveća vekovima važi verovanje da u dom donosi sreću, napredak i novac. Među njima je kineski dolar, biljka koju u jesen treba uneti u kuću jer ne voli zimu. Treba je često zalivati i držati na svetlom.

Zlatna puzavica traži redovno zalivanje, ali ne preterano jer ima mali koren koji može da istruli.
Krasula je takođe biljka za koju se veruje da donosi blagostanje u kuću. Cveta u belim sitnim cvetićima od početka zime, pa sve do proleća. Najviše joj prija temperatura oko deset stepeni, pa ako je držite u stanu gde je toplije, malo redovnije je zalivajte.

Dodatni razlozi da oplemenite svoj enterijer sobnim cvećem

Zagađen vazduh sve je veći problem svih nas, ali srećom sobne biljke u tome mogu da nam pomognu. O nekim vrstama koje sjajno filtriraju vazduh od nezdravih čestica i NASA je sprovodila istraživanje. Osim što će oplemeniti vaš dom, sobne biljke koje su prirodni prečišćivači mogu da budu jako dobre i za vaše zdravlje, pišu na sajtu Medium.com.

Svekrvin jezik

Ova biljka ne zahteva mnogo brige, ne traži mnogo svetla, a ni vode i prilično je otporna. Dobro će doći i za kuću i za ofis, a mnoge studije pokazuju da iz vazduha uklanja toksine poput formaldehida, ksilena, toluena i azotovih oksida, i to tako što kroz lišće upija otrove, a potom proizvodi čist kiseonik.

Aloja vera

Aloja je zanimljiva jer tokom noći ispušta kiseonik, a upija ugljen-dioksid, te je zato mnogi drže baš u spavaćoj sobi. Aloja vera čisti vazduh i od benzena i formaldehida, otrova kojih ima u mnogim preparatima za ribanje.

Ženski zmaj

Iz porodice ljiljana, ova biljka ne traži mnogo vode i odgovaraju joj sobne temperature. Treba joj i redovno orošavati listove, ali zauzvrat ćete u sobi dobiti znatno čistiji vazduh.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta