![Kineski fenjer, biljka](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/10/03/1633278495-shutterstock_1439738900-750x500.jpg)
Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja u jesen pokazuje svoje najlepše ruho.
Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narandžasto-crvene boje, krhkim na dodir, koji su neizostavni deo jesenjih dekoracija. Dovoljno je grančice s „lampionima“ postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma, piše Zadovoljna.hr.
KAKO UZGAJATI KINESKI FENJER?
Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim „lampionima“ iz svog dvorišta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgajiti.
Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz semenki, no može se i zasaditi gotova sadnica. Seje se ili u proleće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se semenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa (prim. aut. veštačko đubrivo) kako bi se tlo nahranilo te kako bi seme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.
![Kineski fenjer, biljka](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/10/03/1633278478-shutterstock_1217445886-scaled.jpg)
Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svoje terase, tokom zime treba ga smestiti u zatvorene prostorije. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tokom toplijih meseci.
Ova biljka pogodna je za balkone i bašte koju su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani sveta. Cvetaće belim, neupadljivim sitnim cvetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narandžasti „lampioni“.
KINESKI FENJER NIJE SAMO UKRAS – JESTIV JE
Kada sazru, narandžasta membrana oko plodova polako će početi da se suše i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narandžaste loptice, nalik malim plodovima paradajza. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kiselog ukusa.
![Kineski fenjer, biljka](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/10/03/1633278449-shutterstock_159685844-scaled.jpg)
Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljene hidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidantom.
Njegova konzumacija povoljno utiče na povišeni krvni protisak i dijabetes te se smatra jednom od najlekovitijih biljaka u botanici.
![Kineski fenjer, biljka](https://zadovoljna.nova.rs/wp-content/uploads/2021/10/03/1633278463-shutterstock_627021425-scaled.jpg)
Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utiče i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štite od sezonskih prehlada i gripa.
Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno „lampion“ je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: