Kineski fenjer: Upečatljivo cveće koje se vrlo lako gaji

Kineski fenjer, biljka
Foto: Shutterstock

Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja u jesen pokazuje svoje najlepše ruho.

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narandžasto-crvene boje, krhkim na dodir, koji su neizostavni deo jesenjih dekoracija. Dovoljno je grančice s „lampionima“ postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma, piše Zadovoljna.hr.

Pročitajte još:

KAKO UZGAJATI KINESKI FENJER?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim „lampionima“ iz svog dvorišta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgajiti.

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz semenki, no može se i zasaditi gotova sadnica. Seje se ili u proleće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se semenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa (prim. aut. veštačko đubrivo) kako bi se tlo nahranilo te kako bi seme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

Kineski fenjer, biljka
Foto: Shutterstock

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svoje terase, tokom zime treba ga smestiti u zatvorene prostorije. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tokom toplijih meseci.

Ova biljka pogodna je za balkone i bašte koju su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani sveta. Cvetaće belim, neupadljivim sitnim cvetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narandžasti „lampioni“.

Pročitajte još:

KINESKI FENJER NIJE SAMO UKRAS – JESTIV JE

Kada sazru, narandžasta membrana oko plodova polako će početi da se suše i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narandžaste loptice, nalik malim plodovima paradajza. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kiselog ukusa.

Kineski fenjer, biljka
Foto: Shutterstock

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljene hidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidantom.

Njegova konzumacija povoljno utiče na povišeni krvni protisak i dijabetes te se smatra jednom od najlekovitijih biljaka u botanici.

Kineski fenjer, biljka
Foto: Shutterstock

Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utiče i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štite od sezonskih prehlada i gripa.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno „lampion“ je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram