Tajna apartmana na Kopu zbog kog bismo se odmah preselili na planinu

Podeli:
apartman kopaonik
Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

Neobičan apartman na Kopaoniku odskače od klasičnih planinskih.

Kako da sve ono što treba za ugodan smeštaj stane u 30 kvadrata, da se sve lepo skocka i boje uklope? O tome smo razgovarali sa arhitektom Filipom Raškovićem koji je dizajnirao jedan apartman na Kopaoniku.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

Za početak kaže da je ideja krenula od – lokacije.

„Kao i u većini projekata, početna tačka za dizajn je sama lokacija i neposredno okruženje apartmana. Zahtev je bio formirati i organizovati prostor tako da se obezbedi potpuna udobnost za svakodnevni rad, ali i komforan smeštaj na planini.“

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

A prostor nije veliki – 30 kvadrata.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

„Izazov je bio ubaciti sve potrebne sadržaje u mali prostor, a da ostane sveden i da ne bude pretrpan nameštajem. Pokušali smo da izbegnemo očekivani dizajn da u planinskom predelu mora imati puno drveta u enterijeru, pa smo jake teksture drveta na podnim pločicama zamenili svetlosivim tonom. Drvo smo u prirodnoj boji jedino upotrebili za masivan hrastov radni sto u zoni pored prozora celom širinom zida, oslanjajući ga samo na dve tačke, i tako formirali potpuno opremljen office deo (radna stolica, veliki ekran sa tastarurom i mišem, radna lampa…)“, kaže Rašković.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

Pritom, sofa se uklanjanjem velikih jastuka lako formira u krevet za spavanje za dve osobe.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

Donja baza sofe služi kao fioka sa dodatnim dušekom, tako da je moguće da u apartmanu prespavaju i dvoje dece.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

„Baš na toj poziciji je uveden akcenat šumsko-zelenom bojom baze sofe – kao konekcija na bogato zelenilo koje okružuje apartman i samu planinu.“

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

A pošto je prozorski otvor bio malih dimenzija, a nije postojala mogućnost za proširenje, za efekat dodatne vizuelne širine postavljene su drapere desno i levo od prozora celom površinom zida.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

„Trpezarijsku zonu čini barski sto koji se lako pomera, pa se po potrebi može prisloniti uz zid. Odabran je model zidne lampe koji ima pokretne zglobove, pa se može rotirati u nekoliko pravaca i tako omogućiti novu postavku stola“, zaključuje naš sagovornik.

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

*

Foto: Mihajlo Čkovrić / Studio Taurus

*

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram