Sve vreme pogrešno sušimo posteljinu: Koji je pravi način

Dom i dizajn 11. nov 202100:00 > 13:14
Foto: Shutterstock

Ako vlažnu posteljinu samo prebacite preko sušilice za veš ili još gore, radijatora, opasno grešite. Stručnjaci otkrivaju koji su to najbolji načini za sušenje posteljine.

Mnogi nisu uložili u mašinu za sušenje veša, te im sušenje posteljine često predstavlja muku. Zato su otkriveni pravilni načini da osušite posteljinu bez oslanjanja na radijatore, razne grejalice ili štrik, piše The Sun.

Ujutru perite i osušite posteljinu

Lusi Akroid, šefica Christy dizajna preporučuje: „Prvo ujutru operite posteljinu i ostavite da se čaršavi osuše tokom dana pre nego što ih savijete i odložite uveče.”

Imajte na umu da što je veći broj niti, to će duže biti potrebno da se osuši, tako da to može uticati na to gde odlučite da okačite vlažnu tkaninu. Ako uputstva za čišćenje posteljine to dozvoljavaju, posteljinu uključite na dodatnu centrifugu u veš mašini pre nego što ga izvadite.

Zatim osušite posteljinu u prostorijama sa puno protoka vazduha i u sobama koje se ne koriste toliko ostale u kući kako biste izbegli dodavanje vlage kroz disanje ili kretanje.

Prebacite čaršave preko neke ograde

„Čim se vaš ciklus pranja završi, izvadite čaršave i dobro ih protresite kako biste smanjili gužvanje i nabore“, nastavila je Lusi.

Najbolji način da osušite posteljinu u zatvorenom prostoru je da težite velikoj površini kako biste omogućili tkanini da u potpunosti diše. Ako ste u mogućnosti, prevucite svoje vlažne čaršave preko ograde tako što možete da iskoristite celu dužinu svog stepeništa da ih osušite u ravnom i uspravnom položaju.

„Prođite rukom po presavijenoj ivici tkanine na šini da biste bili sigurni da je glatka i da nije skupljena ili naborana.“

Iskoristite vrata

Potražite druge visoke predmete u vašem domu, kao što su stubovi za zavese ili vrata.

Unutrašnja vrata su najpogodniji način za sušenje većih tkanina kao što su prekrivači, čaršavi ili navlake zbog njihove visine.

„Držite vrata otvorena dok se predmet suši kako biste omogućili maksimalan protok vazduha i sprečili da se vaše posteljine oštete“, rekla je Lusi.

Ako stavljate predmet pravo preko vrata, uverite se da je vrh čist i bez prašine da ne ih biste zaprljali.

Nikada ne stavljajte mokre tkanine na radijatore

Antonio Dengra, izvršni direktor kompanije za električno grejanje, Rointe, rekao je: „Primamljivo je da osušite svoju posteljinu direktnim postavljanjem na radijator, ali to nije preporučljivo sa bezbednosne tačke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara.“

Prekrivanjem radijatora vlažnom tkaninom, takođe može izazvati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili buđi. Korišćenje radijatora za sušenje posteljine ili odeće može imati negativan uticaj na račune za grejanje jer ne dozvoljava pravilnu cirkulaciju vazduha, tako da će vašoj kući trebati više vremena da dostigne željenu temperaturu i samim tim će povećati potrošnju.

Provetrite svoj dom kako biste izbegli kondenzaciju

Da biste izbegli vlagu u zatvorenom prostoru koja može da dovede do buđi, Adam Pavson, šef digitalne kompanije Safestile kaže: „Ako vaš dom pati od kondenzacije, vlage ili buđi, najbolje što možete da uradite je da pokušate da poboljšate ventilaciju unutra.

Pokušajte da redovno otvarate prozore kako biste omogućili vazduhu da se slobodno kreće i dozvolili da vlažan vazduh izađe iz imanja. Sistemi za ventilaciju kao što su ventilatori za izvlačenje takođe mogu u velikoj meri pomoći da se smanji kondenzacija u vašem domu.

Držite posteljinu hotel-luks spremnu

Da bi zaokružila svoj savet o posteljini, Lusi je rekla: „Ne zaboravite da redovno perete i menjate posteljinu. Preporučujem bar jednom nedeljno kako biste bili sigurni da su vaše posteljine čiste i sveže.“

Takođe je veoma važno da se čaršavi ispeglaju odmah nakon što se osuše kako bi im dali osećaj hotelskog luksuza.

***

Bonus video: Zdravo Sunčanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram