Super moći sode bikarbone u kuhinji

soda bikarbona
Foto: CHASSENET / BSIP / BSIP / Profimedia

Soda bikarbona je poznata od davnina po svojoj korisnosti. Osim što se na razne načine koristi u domaćinstvu, na primer kao pomoćno sredstvo za čišćenje, za zdravlje i za lepotu, odnosno uklanjanje podočnjaka i negu kose, možete je upotrebiti i kod pripreme raznih vrsta jela, ali i za uklanjanje nečistoća s voća i povrća.

Soda bikarbona se nalazi u sastavu praška za pecivo, tableta koje se otapaju u vodi i tvore šumeći efekat, kao i kod raznih napitaka i osvežavajućih pića. Najčešće se koristi u kuhinji kod pravljenja kolača od dizanog ili prhkog testa.

Ako iz recepta želite da izbacite kvasac ili prašak za pecivo, koristite sodu. Testo će zadržati svoj volumen. S druge strane, ako kombinujete prašak za pecivo i sodu, dobićete izdašno testo. Uz nešto inovativniji pristup receptu i dalje ćete se držati svog tradicionalnog recepta.

Na portalu azra.ba izdvajaju savete kako da iskoristite sodu u kuhinji.

Sodom možete smanjiti i kiselinu jela. Ako ste slučajno dodali malo više sosa od parazdajza ili limunske kiseline u jelo, smanjite njegovu kiselost uz sodu bikarbonu. A ako vam generalno smeta kiselost iz paradajza kod pripreme sosa, dodajte prilikom kuvanja jednu malu kašiku sode. To će ublažiti sos.

Ako želite da omekšate meso ili bilo koju drugu namirnicu, učinite to mariniranjem u sodi bikarboni. Dovoljno je da meso premažete sodom bikarbonom i ostavite da odstoji 10-ak minuta. Nakon toga, meso isperite i dobro osušite, pa dalje pripremajte kao i inače.

Sodu bikarbonu možete koristiti da biste suzbili neugodni miris luka na rukama. Istrljajte ruke sodom uz mali dodatak vode i isperite. Miris će nestati. A kod pranja posuđa u vodu dodajte dve do tri kašičice sode. Tako će vaše ruke ostati meke i hidrirane.

BONUS VIDEO: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram