Sobne biljke koje divno uspevaju i u mračnim prostorijama

sobne biljke
Foto: Artjafara / Alamy / Alamy / Profimedia

I prelepe i izdržljive.

Imati biljke u svom okruženju život čini lepšim, svetlijim i življim. Sobne biljke prečišćavaju vazduh, dodaju boju i teksturu prostoriji i jednostavno izgledaju lepo.

Činjenica da je biljkama potrebna svetlost da bi rasle i živele srećom ne važi za sve biljke. Prisetite se samo svih onih biljaka koje žive na samom tlu u gustim tropskim šumama ili u džunglama, dok neke vrste rastu čak i u pećinama.

Koje sobne biljke su idealne za mračne prostore?

Sanseverija

Poznata kao biljka zmija ili svekrvin jezik jedna je od nejmanje zahtevnih biljaka. Za nju važi princip da što je manje svetla, njen rast je snažniji. Raste visoko i široko, puna je i gusta. Odlična je opcija za mračne uglove.

Malo je poznato da je NASA ovu biljku rangirala na listi kao onu koja najbolje filtrira vazduh. Noću proizvodi više kiseonika od bilo koje druge biljke. Iz tog razloga poželjna je u spavaćoj sobi.

Zalijte je tek kada je zemlja izrazito suva.

Zlatna puzavica

Sa svojim voštano zelenim listovima ova biljka savršeno uspeva u mračnom prostoru, izdržava suve uslove, a preživeće i ako je potpuno zapustite.

Izgleda veoma elegantno postavljena na visoke police ili u viseće korpe.

Relativno sporo raste, a da bi bila bujnija, s vremena na vreme potrebno je skratiti je. Reznice možete držati u vodi godinama, a možete ih i posaditi redovno u zemlju.

Zalijte biljku tek kada se zemlja potpuno osuši. Sama biljka će vam reći kada je vreme da je zalijete – listovi će se blago opustiti nadole.

Zeleni ljiljan

To je čupavac u koga ćete se zaljubiti na prvi pogled. Brzo raste i veoma je dekorativan.

Biljka pauk jedna je od najatraktivnijih biljaka na svetu. Najbolje izgleda u visećim korpama, gde do izražaja dolaze njeni dugi vretenasti listovi na čijim krajevima nosi svoje bebe. Ove bebe možete postaviti u sopstvenu saksiju gde se one veoma brzo ukorene, te su ove biljke među najlakšim za razmnožavanje.

Biljka pauk voli veću vlažnost vazduha, pa je pored zalivanja potrebno s vremena na vreme orošavati je i prskalicom, piše amplitudemagazine.

Zamija

Egzotična dekorativna biljka sa svojim voštanim, tamnozelenim listovima predstavlja malo živo remek-delo.

U tolerisanju nezalivanja daleko prednjači u odnosu na ostale biljke. Mogu se pronaći podaci da će preživeti i do pola godine da se ne zalije.

Dracena

Ova biljka izgledom podseća na palmu, pa će u prostoru delovati egzotično.

Zalivajte je kada se zemlja potpuno osuši, pritom vodite računa da ravnomerno polijete vodu po zemlji, i to ne preterano.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram