Studija pokazala koje kućne biljke čiste otrove iz vazduha za par sati

biljke vazduh
Foto: sameer mahadik / Panthermedia / Profimedia

Što je više toksina u vazduhu, one ih brže i efikasnije uklanjaju.

Naučnici Tehnološkog univerziteta u Sidneju su istraživali kako biljke raspoređene na zidu u prostoriji mogu da pobede mešavinu štetnih jedinjenja koja se nalaze i u benzinskim isparenjima. Pokazalo se da su tokom uobičajenog radnog dana biljke na takozvanom zelenom zidu smanjile nivo ozloglašenih jedinjenja koja izazivaju i najteže bolesti na ispod 20 procenata početne koncentracije.

Sada je ideja da bi postavljanje vertikalnih bašta moglo pomoći u poboljšanju kvaliteta vazduha u zatvorenom prostoru.

Vredi napomenuti da nova otkrića nisu recenzirana, ali prošla istraživanja su pokazala potencijal sobnih biljaka da upijaju gasovita jedinjenja. Međutim, studije o biljnim prečišćivačima obično su procenjivale uklanjanje pojedinačnih hemijskih vrsta – ne složenih smesa – pod kontrolisanim uslovima i na nivoima koji nisu uporedivi sa izloženošću u stvarnom svetu.

Iako je ova nova studija na sličan način koristila zatvorene komore, ona je uključivala uobičajene kućne biljke – zlatnu puzavicu (Epipremnum aureum), singonijum (Syngonium podophyllum) i biljku pauk (Chlorophitum comosum).

„Ne samo da biljke mogu da uklone većinu zagađivača iz vazduha za nekoliko sati već one najefikasnije uklanjaju iz vazduha najštetnije zagađivače povezane sa benzinom“, kaže o studiji Frejzer Torpi, naučnik za zaštitu životne sredine.

Torpi i tim su testirali sistem takozvanih biljnih zidova koristeći devet namenski napravljenih kutija sa četiri biljke ili nijednom. Mala količina benzina je isparavala unutar komora, a istraživači su merili nivoe gasa. Oni su sada uvereni da su biljke uklonile oko 43 procenta štetnih materija za osam sati testiranja i skoro sve tri posebno štetne hemijske klase: alkane (98 procenata uklonjenih), derivate benzena (86 procenata) i ciklopentane (88 procenata).

Uklanjanje ovih zagađivača u vazduhu, koje imaju značajne posledice na zdravlje, moglo bi dati bitan efekat na održavanje zdravog unutrašnjeg okruženja, kaže istraživački tim u svom izveštaju

Jedinjenja benzena su veoma kancerogena i mogu da uđu u škole i zgrade stotinama metara dalje od benzinskih pumpi. Istraživači su takođe dugo bili svesni da ljudi koji žive u blizini benzinskih pumpi imaju veći rizik da obole od raka, piše sciencealert.

Dobra vest je da, uz više istraživanja, vertikalne bašte mogu pomoći.

„Takođe smo otkrili da, što su toksini više koncentrisani u vazduhu, biljke su brže i efikasnije uklanjale te toksine. To pokazuje da se one prilagođavaju uslovima u kojima rastu“, kaže Torpi.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram