Šest rešenja za najčešće probleme s ružama

ruže
Foto: Shutterstock

Prvih dana Bog je stvorio ženu, a zbog njenog zadovoljstva ružu - rekao je Viktor Igo. Danas je poznato preko sto različitih vrsta ovog cveća čije latice sadrže eterična ulja i čitav niz aromatičnih materija u kojima svakodnevno uživamo. Uzgoj ruža smatra se nešto složenijom granom vrtlarstva i zato je dobro upoznati se s najvećim neprijateljima njenog zdravlja.

Crne tačkice na listovima

Uvenuli i žuti listovi nisu poželjni na vrtnim lepoticama. Uzročnik ove bolesti je tzv. crna pegavost, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

Za početak odstranite sve zahvaćene delove i sakupite otpale listove sa tla. Kako bi je zauvek rešili ove boljke, najbolje je ruže tretirati sredstvom protiv bolesti i štetočina.

Gljivice

Pepelnica je gljivično oboljenje koje napada listove, stabljiku i pupoljke i na njima ostavlja karakterističan beo prah. Listovi takođe mogu da izgledaju kao da su počeli da se suše i poprimaju bolesnu ljubičastu nijansu. Organski antifungicid najefikasniji je lek. Zapamtite, ova bolest može uništiti ceo ružičnjak ako se ne reaguje na vreme.

Izgreban donji deo lista

Ružinu rđu lako ćete prepoznati po narandžasto-crvenim „žuljevima“ koji u jesen pocrne. Rđa je jako nezgodna jer može čak i da prezimi. Za početak, u jesen odstranite sve bolesne delove, a pomoći će i organski sprej protiv gljivica svakih pet do sedam dana.

Zakržljali listovi i cvetovi

Ako primetite ovakve promene, u pitanju su najverovatnije grinje. Crveni, žuti ili zeleni pauci skrivaju se ispod listova i iz njih piju krv, tj. sokove. Za početak dobro isperite stabljiku i listove jakim mlazom vode.

Slabi listovi s belom paučinom

Uzročnici su lisne vaši. Izgledaju slično kao i ranije navedeni neprijatelji ruža, pa lako može da dođe do zabune. Oni takođe sisaju sokove iz mladih pupoljaka, a najbolji lek i u tom slučaju je jak mlaz vode.

Cvetovi se ne otvaraju

Kukci se takođe hrane mladim cvetovima ruža. Najpre odsecite bolesne delove, a zatim ih poprskajte uljem indijske biljke nim.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram