Saveti uz koje će vaša afrička ljubičica preživeti zimu

Afrička ljubičica, cvet, biljka
Foto: Shutterstock

Jedna od najpopularnijih sobnih biljki je afrička ljubičica koja ima nežne i svilenkaste cvetove u bijeloj, ružičastoj, žutoj i ljubičastoj boji. Obožavamo je jer cveta deset meseci u godini, ali često se dešava i da uvene nakon prvog cvetanja. Kako to da izbegnete?

Dobro je ljubičice držati na izvoru svetla – recimo prozorskoj dasci. Ali nipošto ne sme biti na udaru direktnog sunca, piše Living.

Takođe, ne sme biti na pretoplom mestu – ali svakako ne bi trebalo da bude na ispod 15, kao ni iznad 27 stepeni. Kako joj hladnoća često dolazi od tla, dobro je staviti izolaciju u vidu komada stiropora koji će biti između podloge i saksije.

Najbolje je zalivati afričku ljubičicu odstajalom vodom koja je sobne temeperature. Preporučuje se stavljanje vode u tanjurić, a ne direktno u zemlju. Nakon otprilike pola sata iscedite višak vode.

Kada ljubičica cveta, pazite da ne preterujete s količnom vode, jer je tada treba manje nego inače.

Ako primetite da ljubičica počinje da vene, a redovno ste je zalivali i na dobroj je poziciji, to znači da ste koristili previše vode. Rešenje je da je presadite. Dakle, zemlja nikako ne bi trebalo da bude raskvašena.

Požuteli listovi i izostanak cvetanja ukazuju na to da ljubičica nema dovoljno svetla. Ali ni previše nije dobro – u tom slučaju pojaviće se tačkice na listovima i cvetovima.

Bilo bi dobro okretati saksiju s vremena na vreme, tako će bolje uspevati. Ne brinite ako ne rastu kako ste zamislili – afričke ljubičice su jednostavno vrsta koja će vam, nakon što je nabavite, porasti maksimalno još 10 centimetara.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram