Saveti arhitekte da iskoristiš svaki centimetar male kuhinje

mala kuhinja
Foto: Privatna arhiva

Kuhinja vam je kao kutija šibica, nigde mesta za mikser, mikrotalasnu, a kamoli za seckanje povrća i razvlačenje testa. Arhitektkinja Nevena Antić za Zadovoljnu otkriva kako da urediš malu kuhinju i najbolje moguće iskoristiš prostor.

Pre nego što počne da opremate svoju kuhinju, bilo da je tek pravite ili preuređujete, a nije baš velika, tu su saveti kako da sve stane i bude super funkcionalno. Arhitektkinja Nevena Antić kaže da pre svega treba da razmislite koliko vremena provodite u svojoj kuhinji, tj. da li redovno kuvate ručkove po tri sata ili samo skuvate kafu i na brzinu podgrejete nešto.

mala kuhinja
Foto: Privatna arhiva

„Vrlo je važno unapred znati koje ćete uređaje koristiti jer to je polazna tačka za sve i od toga najviše zavisi orgnizacija prostora. To je važno i za malu i za veliku kuhinju – da li koristite aparat za kafu, mikrotalasnu pećnicu, mašinu za sudove, da li preferirate ugradne frižidere ili samostojeće“, nabraja Nevena Antić.

Naime, to je važno kad se na malu kuhinju gleda iz ugla arhitekte i dizajnera enterijera, a što laici obično ne mogu da znaju unapred, pa pogreše.

Frižider uz zid

Posebno važno za male kuhinje je da se prilikom uređenja krene od frižidera.

„On se najlčešće postavlja uz neki zid, samostojeći, kako ne bi bespotrebno dominirao prostorom. Takođe, uvek je dobro da on bude koliko-toliko prikriven jer nije baš privlačno da gosti iz dnevne sobe, dok piju kafu, gledaju šta imate u njemu kad ga otvorite da potražite i sok.“

Dakle, prva stavka kod uređenja male kuhinje je smeštanje frižidera u enki ugao uz zid.

Šporet sa dve ringle

Druga bitna stvar je da se šporet odvoji od frižidera kada se pravi raspored u kuhinji.

„Rerna, naime može da ide uz frižider ukoliko su u pitanju ugradni elementi, ali ploča, odnosno gornja površina šporeta, treba da bude što dalje od frižidera da se ne bi grejao. Ja uvek za mlađe parove ili samce preporučujem ploču sa dve ringle jer ćete tako dobiti više prostora za rad.“

Mini mašina za sudove

S druge strane, uz sudoperu uvek ide mašina za sudove. A kod malih kuhinja se uvek preporučuje sudo-mašina 45 cm širine – najmanja moguća – kako bi zauzela što manje prostora.

„Dostupne su i sudopere u manjim dimenzijama. U pojedinim radnjama na našem tržištu postoje čak sudopere uske 25-30 cm, što je idealno za one s malim kuhinjama koji ujedno najviše koriste mašinu za sudove, a sudopera im treba samo da se opere jedna čaša“, kaže arhitektkinja Nevena Antić.

Skriveni radni prostor

I mala kuhinja mora da ima radni prostor, a kako biste što više uštedeli za njega, mikrotalasnu pećnicu, recimo, možete da ugradite u viseće kuhinjske elemente, koji su dubine 30-35 cm.

„Ako pak nemate gde da odvojite mesta za radni prostor, postoje elementi koji se izvlače i prave po meri i lako pretvaraju u površinu na kojoj ćete seckati povrće ili praviti kolače. To su, recimo, fioke koje lako postaju radni element. To je vrlo važno jer je na kraju radni prostor u kuhinji najbitniji i uvek treba ići nauštrb nečeg drugog da bi se on obezbedio. Osim te fioke, dobra ideja je i komoda koje je u samom kuhinjskom elementu, a onda kada se izvuče, dobije se dodatno mesto za pripremanje hrane“, kaže naša sagovornica.

Ormarići ispod sudopere

U tim ormarićima se najčešće nalazi niskomontažni bojler, ukoliko voda nije vezana za veliki protočni bojler.

„Samim tim, jako malo prostora ostane pored tog bojlera, eventualno za neku hemiju za ribanje. Dobro rešenje za to su ugradne kante koje mogu da se izvlače ili da se stave na vrata ormarića ispod sudopere. Tako ćete najbolje i uštedeti i iskoristiti prostor. U radnjama nameštaja kod nas možete naći te izvlačne elemente sa držačima i korpama za krpe, poklopce i slično“, kaže arhitektkinja Nevena Antić.

Viseći elementi do plafona

Da bi se prostor što više iskoristiio u malim kuhinjama, viseći elementi idu do plafona.

„Tu je i jedna caka – dvoredni i viseći elementi različite dubine. Dakle, od frižidera koji ide uz zid lepo možete da formirate u obliku ćiriličnog slova ‚g‘ niz elemenata tako što ćete i iznad i pored frižidera da naređate elemente. Pritom, taj najviši elemnet iznad frižidera bude iste dubine kao on, 60 cm, a najbliži elementi do vas, u donjoj zoni, budu duboki 30-35 cm.“

Naša sagovornica kaže da u gornjem delu možete da kombinujete i zatvorene i otvorene police, s tim što treba znati da otvorene često budu neuredne.

„Dobar savet je da se ispod zatvorenih visećih elemenata oformi jedan držač samo za začine i noževe, recimo, jer će tako sve biti znatno urednije.“

Svetle boje

Kad su male kuhinje u pitanju, boje su jako važne.

„Najbolji izbor su toplije svetlije pastelne boje, posebno za viseće elemente u malim kuhinjama, dok elementi u donjem delu mogu da budu i malo tamniji. Prostor će dodatno vizuelno povećati i ako elementi, posebno viseći, budu od polusjajnih reflektujućih materijala“, zaključuje naša sagovornica.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE