Arhitekta otkriva kako da mali stan izgleda kao 100 kvadrata

mali stan
Fotoprintscreen/instagram.com/enterijerna

Police, komode, kutije, sudovi, odeća… Kako da u malom stanu sve što treba bude tu, a da ne izgleda kao skladište? Prave savete ima arhitektkinja Nevena Antić.

Kod uređenja stana nekome je bitnija funkcionalnost, nekome estetika. A kada je mali stan u pitanju, treba pomiriti oba kriterijuma. To ume da deluje neizvodljivo, ali gledano iz ugla arhitekte i dizajnera enterijera – moguće je zadovoljiti i jedno i drugo.

Unapred isplanirajte prostor

„Mala kvadratura ne mora da znači i odsustvo lepog i vašeg ličnog pečata koji će se provući u tom malom prostoru ističući vašu estetiku. Mnogo je teže organizovati i opremiti manji stan nego komforniji i veći, ali lako se sve može preokrenuti priču u našu korist.“

Nevena Antić napominje na šta je bitno prvo obratiti pažnju, tj. odakle krenuti kada je u pitanju uređenje malog stana.

„Pre uređenja malih stanova veoma je važno da unapred isplanirate prostor. Najčešće neće biti jasno definisan zidovima, već podeljen nevidljivim linijama na zone, koje se mogu preklapati. Treba voditi računa da to preklapanje bude umereno, da prostor ne deluje neuredno i haotično.“

Naša sagovornica savetuje kako da to izvedete.

„Zona kuhinje i trpezarije se često preklapaju. Odlično rešenje za to je pult koji ima ulogu trpezarijskog stola i objedinjuje kuhinjsku zonu i zonu trpezarije“.

Što se tiče dnevnog boravka, dobro osmišljen raspored – čuda čini.

„Dnevni boravak definišu garnitura, tepih, tabure ili fotelja, TV komoda, klub sto itd. To je zaokružena priča kada je zona dnevnog boravka u pitanju i može sadržati i radni kutak, ako za to ima prostora. Radni sto je često sastavni deo TV komode kako bi fukcionalno i prostorno bile zadovoljene potrebe korisnika prostora“, kaže arhitektkinja Nevena Antić.

Takođe, treba paziti i na sve ono što nam zapravo – ne treba.

„Bespotrebna kupovina sitnica ili pak većih nepotrebnih komada može da zaguši prostor, pa te stvari koje nam zapravo i ne trebaju neće moći da nađu mesto u takvom prostoru, za razliku od velikih stanova sa mnogo mesta za odlaganje“, kaže Nevena Antić kako oni koji su prostorno ograničeni u skladu sa tim treba da razmišljaju samo o neophodnim stvarima koje će se naći u domu.

Rasklopivi nameštaj

Naša sagovornica savetuje i kakav nameštaj je dobro birati za mali stan.

„Investirajte u rasklopivi nameštaj ili onaj koji ima dvostruku namenu: mali trpezarijski sto koji se rasklapa; rasklopiva ugaona garnitura sa prostorom za odlaganje i prostorom za spavanje; objedinjena pozicija radnog stola i TV komode…“

Nekada vam se čini da potencijalnog prostora za odlaganje više nema, ali zaboravljate na skrivena mesta.

„U prostor ispod kreveta možete ubaciti kutije za odlaganje, koje su dostupne na našem tržištu. I razmišljajte i horizontalno i vertikalno – uski, a visoki prazni prostori pored vrata, u uglovima, mogu biti iskorišćeni za neke otvorene ili zatvorene police. Iskoristite prostor oko samih vrata i napravite policu za knjige oblika ćiriličnog slova „p”.

Odlaganje stvari jako je važno kada nemamo mnogo prostora za to i kada imamo otvoren pogled ka policama.

„Razmislite o kutijama ili korpama koje su unifromisane i koje će ostaviti utisak urednosti. Sortirajte stvari, a samo detalje i dekoraciju istaknite.

Boje zidova – uvek svetlije

Odabir boje zidova nije uvek lak, ali za male stanove postoje smernice koje mogu da olakšaju dilemu.

„U malim stanovima uvek koristite svetlije tonove kako biste prostor učinili prozračnim i prijatnim i vizuelno većim. Pritom, akcenat možete da stavite na neki deo prostora koji ćete obojiti tamnijim tonom ili komad nameštaja koji će biti tamnijeg tona. Još jedan trik koji vam može biti od pomoći, posebno u uskim hodnicima, jeste postavljanje velikih ogledala koja će vizuelno proširiti prostora i dati dubunu uskim hodnicima.“

Ne zaboravite i na detalje.

„Raznobojni jastuci, dekorativni predmeti na policama, slike i biljke predstavljaju stil koji preferirate i vas same. Igrajte se različitim teksturama kada je tkanina u pitanju – na neutralnu sofu dodajte raznobojne jastučiće, birajte drapere i tepihe koje pripadaju istom stilu“, zaključuje arhitektkinja Nevena Antić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE