Raskošno cveće sa Bliskog istoka koje ima najlepše značenje

Foto:Shutterstock

Većina zemalja ima cvet po kojem je prepoznatljiva iz različitih razloga; od mitološke simbolike do jednostavnog porekla iz određenog regiona. Otkrivamo tri vrste cveća s Bliskog istoka i koja je njihova simbolika.

Lale

Danas se najčešće povezuju s Holandijom, gde pokrivaju hektare zemlje u raznim bojama. Međutim, ovaj cvet se u Holandiji uzgaja tek od 16. veka i tamo je stigao preko Osmanskog carstva, piše Ultra.ba.

Sultan Mehmed II, osvajač Istanbula, pisao je o cvetu u svojoj poeziji, a osmanski vladar iz 16. vika Sulejman Veličanstveni je zaslužan za njegovo uzgajanje velikih razmera.

Cvet lale podseća na čašicu pa je u poeziji opevan kao simbol nezaustavljive čaše ljubavnog zanosa.

Značenje i simbolika ovog cveta je savršenstvo u ljubavi. Jednostavnost oblika prenosi osećaj intimnosti, simbolizuje buđenje i nastanak novog života, povratak topline i obilja nakon zime.

Lotus

Lotus ili “sveti ljiljan Nila” pominje se još od antičkih vremena. U jednom staroegipatskom simbolu, bog Sunca izlazi iz lotosa; verovalo se da snažan miris povezan s cvetom ukazuje na prisustvo boga.

Za stare Egipćane, cvet, koji se zatvara i uranja pod vodu, a zatim se diže i ponovo otvara u zoru, postao je simbol ponovnog rođenja. Cvet je takođe bio povezan sa čistoćom i božanstvom.

Iako cvet ima nežne latice, poznat je po svojim izdržljivim kvalitetama i sposobnosti prilagođavanja različitim okruženjima.

Jasmin

Cvet jasmina hiljadama godina zaokuplja maštu ljudi od Orijenta do Mediterana. Od davnina se u različitim kulturama uz cvet jasmina vezuju vjrovanja i simbolična značenja. Njegov topao i elegantan, romantičan i senzualan miris, sa slatkom cvetnom aromom je postao jedan od najomiljenijih na svetu.

Prve informacije o ovom cvetu se mogu naći u drevnim kineskim, persijskim i egipatskim spisima. Drvo jasmina je ukrašavalo vrtove i odaje raskošnih palata azijskih naroda. Svedočanstvo o kulturnom značaju cveta je popularnost imena poput Jasmin ili Jasmina, koja su izvedena iz imena cveta.

Možemo reći da je vrlo prikladan cvet za darivanje voljenoj osobi, jer ćemo njime preneti svoju duboku naklonost. Takođe je prikaz poniznosti, jednostavnosti, duboke nade i duhovnosti.

***

Bonus video: Najtoplija mesta na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram