Ovoj biljci ne smeta suša, cveta celo leto i izgleda čudesno

cveće
Foto: Shutterstock

Jednostavno prelepo.

Iako izgleda delikatno, nežno, sitno, biljka angelonija zapravo je prava izdržljivica za koju je poprilično jednostavno brinuti se. Poreklom je iz područja od Meksika do Argentine, karakteriše je obilje cvetova, cveta celo leto, a u toplijim klimama cvetanje se nastavlja i u jesen.

Biljka naraste do 45 centimetara u visinu, a neke njen miris podseća na miris jabuke. Kako god, mirisom privlači pčele i leptire.

Cvetovi cvetaju u uspravnim klasovima, a mogu biti raznih boja, od plavkastoljubičaste preko bele, plave i svjetloroze do dvobojnih cvetova. Jednom kada procvetaju, angelonije su zaista upečatljiv prizor.

Angelonijama odgovara boravak na direktnom suncu ili u laganoj senci. Preferiraju vlažno, dobro drenirano tlo, ali mogu izdržati i kraću sušu, posebno ako je tlo ranije obogaćeno kompostom. Nije ih potrebno orezivati, piše zadovoljna.hr.

Između zalivanja pustite tlo da se osuši, a jednom mesečno angeloniju nahranite đubrivom, ali nemojte preterivati. Previše može dovesti do toga da proizvodi više lišća, a manje cvetova.

U svakom slučaju, briga za angeloniju neće vam oduzimati previše vremena, a biće savršen šareni dodatak letnjem vrtu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram