Cveće koje voli sunce – najbolje biljke za sunčane bašte i terase

Cveće
Foto: Vadzim Mashkou / Alamy / Alamy / Profimedia

Cveće koje voli sunce je vrlo zahvalno za naše podneblje.

Sunčeva svetlost je neophodna za rast biljaka, bilo napolju ili u zatvorenom prostoru, jer uz nju one vrše fotosintezu – proces koji pretvara svetlost, kiseonik i vodu u energiju. Biljke ne mogu rasti niti cvetati bez te energije. Ako biljka nema dovoljno svetlosti, ona neće dovoljno rasti, a moguće je i da će čak uginuti. S druge strane, preterano izlaganje sunčevoj svetlosti može spaliti, izbeliti i oštetiti biljke i na kraju ih potpuno ubiti. Međutim, neke biljke uspevaju na punoj sunčevoj svetlosti i to cveće koje voli sunce je vrlo zahvalno za naše podneblje.

Treba znati da to cveće koje voli sunce treba redovno zalivati, posebno tokom intenzivnih sušnih perioda kada kiše nema nigde na vidiku. Posebno treba paziti na višegodišnje biljke jer im je potrebno dovoljno vode da ojačaju svoj korenski sistem i da i naredne godine budu u punoj lepoti.

Biljke otporne na toplotu u saksijama se suše brže od onih u zemlji. A porozni materijali, kao što su posude obložene terakotom, suše se brže od onih od plastike, pa imajte to na umu kada birate u šta ćete posaditi cveće. Kako biljke napreduju, i njhov kapacitet da uzimaju vodu ubrzava – tako da ćete na ekstremnoj vrućini možda morati da ih zalivate dva puta dnevno.

Baštensko cveće koje trpi jako sunce

Cveće
Foto: Manfred Ruckszio / Panthermedia / Profimedia

Osunčane bašte cveću daju uglavnom osam sati direktne sunčeve svetlosti dnevno, a to ne može svako cveće da podnese. Kada planirate da uredite svoj mali vrt, pazite da birate biljke koje mogu tolerisati tu količinu sunca.

Cinije su omiljeno cveće koje voli sunce jer su izdržaljive, a prelepo izgledaju. Možete ih naći u beloj, roze, ljubičastoj i drugim nijansama. Cinije rastu visoko, što ih čini idealnim za ivice bašte. Mogu se uzgajati iz semena ili ih možete kupiti kao sadnice.

Neven se može naći u jarkim nijansama žute i narandžaste. To je jedna od najlakših biljaka za uzgajanje koje vole direktnu sunčevu svetlost na otvorenom. Ako tražite cveće koje voli puno sunca i toplotu, posadite neven. Neven će takođe rasterati mirisom štetočine, pa ako ga posadite po obodu bašte, to može biti od koristi. I njega možete uzgajati iz semena, ali ga takođe možete uzeti kao sadnice.

Suncokreti logično obožavaju sunce i otuda im i ime. Lako možete posaditi suncokret iz semena i uživati u cvatu ove visoke biljke za kratko vreme. Idealni su za deljenje bašte na celine ili za sejanje duž ivica.

Cveće koje podnosi visoke temperature

Čak i na vrhuncu leta nema razloga da vaša bašta ne bude šarena, živahna i bujna. Zapravo, vaša bašta ili terasa će biti prava mirisna oaza ako posadite cveće koje voli sunce.

Limun verbena je izdržljiva biljka koja voli sunce i potiče iz Južne Amerike, ali se sada uzgaja širom sveta. Kažu da su tokom leta viktorijanske žene pronalazile olakšanje od vreline tako što su u maramice stavljale listove limun verbene i udisale slatku, citrusnu aromu. Danas možete jednostavno posaditi limun verbenu blizu svojih vrata i prozora za dašak prijatnog mirisa. Potrebno je samo jednom, dvaput nedeljno nedeljno zalivanje i cvetaće od leta do jeseni.

Poznato je dugo da geranijumi podnose toplotu bolje od većine drugih biljaka. Međutim, da bi bili zdravi, potrebna im je konstantna vlaga i treba ih zaliti čim se površina zemlje osuši. Takođe će bolje napredovati ako ih u jeku leta popodne stavite u blagi hlad.

Žalfije dugo cvetaju i lako se uzgajaju. Pošto su poreklom sa Mediterana, tolerantne su na toplotu, preferiraju puno sunca i uspevaju uz minimalno zalivanje leti, što ih čini idealnim za suve vrtove i pejzaže pogodne za sušu. Najupečatljivije žalfije imaju mnoštvo divnih plavih ili ljubičastih cvetova koji su tu celo leto i privlače razne oprašivače.

Balkonsko cveće koje podnosi jako sunce

Većina krovnih terasa i balkona je direktno na sunčevoj svetlosti. To ih čini idealnim mestom za cveće, začinsko bilje i sezonske biljke koje vole sunce jer one samo tako mogu da se razviju u svoj svojoj lepoti.

Te biljke treba redovno zalivati. Preporučljivo je da ih zalivate ujutru ili uveče kako biste sprečili isparavanje ili pregrevanje. Ne zaboravite i da im date dovoljno energije iz đubriva jer to im omogućava da dobro rastu i razviju otpornost na bolesti i štetočine.

Balkonske biljke koje vole sunce su petunija, lavanda, origano, ruzmarin, žalfija, timijan, limunska verbena.

Cveće koje uspeva na jakom suncu je najlepše

Cveće koje uspeva na jakom suncu zapravo je najlepše jer mu ta energija daje lepotu i snagu, pa je vrlo živopisno. Tim biljkama je obično potrebno šest ili više sati sunca svakog dana, iako neke vole malo popodnevne senke ili šarenog hlada kad sunce baš prži. Obavezno često proveravajte svoje biljke na suncu da vidite da li im je potrebna voda. A da biste imali jedinstvenu terasu, u jednu istu veću saksiju posadite više različitih biljaka.

Takve biljke su male hortenzije, cinije, neven…

Izdržljivo cveće

Ako biste biljke koje se lako održavaju, a uz to deluju vrlo lepo, birajte one koje tolerišu svakakve uslove. Takve biljke mogu da izdrže i sušu, i loše zemljište, i oštre zime, a prelepo cvetaju iznova svake godine. To su dnevni ljiljani, epimedijum, dikino oko, ruska žalfija, kukurek, sedumi, ehinacea, božur…

Cveće koje podnosi sušu

Kada nastupe letnje vrućine i suša, ove otporne biljke neće imati problem sa tim. To su hajdučka trava, gejlardija, lavanda, plava zvezda…

Milion zvončića odlično podnosi visoke temperature

Milion zvončića voli sunce i tople temperature. To ovo cveće čini savršenim za letnju sadnju u saksije ili viseće korpe.

Verbena je izdržljivo cveće koje odlično trpi sunce

Izaberite mesto sa dobro dreniranom zemljom za vaše verbene. Verbena se može sejati iz semena u zatvorenom prostoru od februara do aprila ili direktno u zemlju u maju.

Afrička margareta podnosi sušu

Afričke margarete su prilično tolerantne na sušu. Za najbolji rast, međutim, treba im 25 mm vode nedeljno od padavina ili navodnjavanja. Održavajte stalno vlažnost zemljišta koje je dobro drenirano i donekle kiselo sa 5 ili 5,5 pH. Takođe, dodajte kompost u zemlju pre sadnje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram