Ovo je najlepši vrtić na svetu i u njemu je baš sve podređeno detetu

Foto: Kayo NIWA / Panthermedia / Profimedia

Savršeno mesto za svako dete.

Jedan privatni vrtić iz Litvanije je pravi primer kako bi svi vrtići ovog sveta trebalo da izgledaju.

Vrtić se nalazi pored šume koja je puna breza i borova što stvara izuzetno okruženje za decu. Dizajn zgrade i dvorišta ima za cilj da podstakne radoznalost, kreativnost i ljubav prema prirodi kod dece.

Tamna obloga spoljašnje fasade stvara upečatljiv kontrast sa prirodnim okruženjem. Visoki i uski prozori koji se pružaju od poda pružaju nesmetan pogled na spoljašnji svet, omogućavajući deci da se povežu sa prirodom na jedinstven način.

Po ulasku u vrtić decu i odrasle dočekuje unutrašnje dvorište. Dizajn dvorišta je fokusiran na obezbeđivanje bezbednog i stimulativnog prostora za igru i učenje. Drveni pod, napravljen od drveta lokalnog porekla, je mekan i udoban za hodanje i igru dece.

Suncobrani u dvorištu prave optimalnu atmosferu za igru, a istovremeno ih štite od jake sunčeve svetlosti.

Obdanište je ukupne površine 557 m2 i ima sedam učionica. Dve učionice su posebno dizajnirane za veoma malu decu, pružajući im bezbedno i negujuće okruženje.

Sa dva ulaza, dizajn zgrade omogućava da te dve učionice budu odvojene od ostalih prostorija.

Dvorište vrtića je jednostavnog šestougaonog oblika. Iz perspektive dece, to je siguran i čudesan prostor za rast i radost.

Ovaj vrtić nudi prijatno okruženje za decu da uče, rastu i istražuju svet oko sebe, stvarajući snažnu osnovu za njihov budući obrazovni i lični rast, prenosi archdaily.

***

Bonus video: Transformacija stana u centru Beograda

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram