Omiljeno cveće za balkone i terase: Ne traži mnogo pažnje, prašta sve uslove, a cvetaće vam raskošno do naredne zime

Petunije Foto: Shutterstock

Petunije su jedna od omiljenih biljaka za balkone i terase. Ovo cveće je vrlo izdržljivo, nećete morati da se mnogo brinete o njemu, a prelepo izgleda i cveta do prvog mraza.

Petunija voli sunce i veoma je zahvalna za gajenje. Jednostavno rečeno – petunija prašta sve. I kiše i vetar i sunce i sušu. Ali važno je znati da ne treba da sadite više od dve sadnice u standardnu žardinjeru i ne zaboravite na prihranu. Možete odabrati obične, viseće ili puzeće, sitne ili krupne – sve su fantastične.

Redovno kidajte cvetove

Petunija je jedna od najpoznatijih vrsta za uređenje balkona. Prepoznatljiva cvetna lepotica dolazi u mnogo oblika i boja cveta – beloj, žutoj, roze, ljubičastoj, plavoj i crvenoj, a može biti i dvobojna, piše Zadovoljna.hr.

Cveta od aprila do septembra, dakle od proleća do jeseni i zato joj redovno treba kidati cvetove koji su se osušili da bi bila raskošnija i bujnija.

Tlo da bude drenirano

Petuniji je potrebno polusenovito stanište i propusni, humusni supstrat. Dobro će rasti u različitim vrstama tla sve dok se tlo dobro drenira i dok zemlja nije stalno i previše vlažna jer to može da uzrokuje propadanje biljke iz korena.

Zemljište treba da bude umereno plodno da bi se podstakao najbolji rast. Pre sadnje siromašno zemljište popravite kompostom.

Sadnja petunija na 40-50 cm

Sadite biljke na razdaljini od 40-50 centimetara, bez obzira na to da li je u pitanju vrsta sa ređim, krupnim cvetovima ili vrsta sa sitnijim tanjim cvetovima.

A zbog tih njenih nežnijih cvetova pazite da nije previše na vetru.

Petunije negujte redovnim zalivanjem i prihranjivanjem đubrivom.

Zalivanje petunija jednom nedeljno

Petunije je važno redovno i obilno zalivati, i to rano ujutro. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, ali svakako izbegavajte polivanje cveta jer može požuteti. Ne preterujte s količinom vode jer će u tom slučaju manje cvetati. Temeljno zalivanje jednom nedeljno bi trebalo da bude dovoljno, osim ako u vašem području nema dužih perioda suše, piše RTS.

Obavezno orezivanje petunija

U drugom delu leta biljke možete podrezati na 20 centimetara od nivoa zemlje, dobro ih prihraniti i ponovo će cvetati do jeseni. Naime, do sredine leta većina petunija ima tendenciju da dobije vrlo duge stabljike, stvarajući listove, ali bez cvetova. Da bi petunije lepo cvetale, izdanke treba orezati na otprilike polovinu njihove dužine. To će podstaći više grananja i više cvetova.

Korisno je znati i da petunije imaju malo neprijatelja poput ozbiljnih štetočina, insekata ili bolesti, iako lisne uši i puževi mogu biti problem. Izbegavajte vlaženje lišća i cveća prilikom zalivanja kako biste sprečili bolesti.

Treba im dosta sunca

A ako vaša ulazna vrata dobijaju puno sunca, petunije su šarmantna opcija da svoj ulaz ukrasite cvećem i bojama. Možete i da ih stavite na prozor, u viseću žardinjeru, u saksije složene oko vrata ili na svaku stepenicu.

Petunijama je potrebno puno sunca ili će promeniti oblik i neće cvetati dovoljno. Zato posadite mlade petunije na otvorenom pošto ste sigurni da su mrazevi prošli, ali pratite vremensku prognozu i zaštitite mlade biljke od eventualnih kasnih prolećnih mrazeva.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram