Nova svađa na Tviteru: Šta je to dvospavaćosoban stan

Foto:Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia; twitter

Da li je dvosoban stan onaj koji ima dve spavaće sobe ili jednu spavaću i dnevnu? Šta je onda jednoiposoban? Šta ako biste da kupite ili iznajmite stan? Ova dilema odnedavno je kamen spoticanja među Srbima na Tviteru i svi tvrde kako je baš njihova teorija prava. A šta kažu propisi?

„Soba je soba, zvala se ona dnevna, radna, spavaća ili dečja. Dakle ako imaš dve sobe, koje god, to je dvosoban stan. Ne zove se jednospavaćosoban, nego jednosoban. Ako ima dnevnu i spavaću, to je dvosoban stan“, kaže jedna Beograđanka u svom tvitu.

Iako deluje jasno i logično, to je bilo dovoljno da klupko počne da se zapetljava.

„Mislim da se ranije računalo po broju spavaćih soba. Znam da sam bila začuđena kad su krenuli da računaju dnevnu“, kaže druga na to.

Nadovezali su se ostali tvrdnjama da kada se ovde kaže jednosoban, dvosoban, trosoban stan, misli se na broj spavaćih soba. Dnevni boravak je normalno da ima jer se ne spava tamo gde se boravi. U oglas se stavlja i da li svaka soba ima svoje kupatilo i WC ili ne i to određuje nivo luksuza.

Drugi pak kažu da kod nas sve sobe ulaze u sobnost, ali da to nije pametno. Treba da se istakne broj spavaćih soba, kao u inostranstvu.

I tako oni koji su ovu raspravu pratili u nekom trenutku su verovatno posumnjali u kakvom zapravo stanu i sami žive. Možda u dvospavaćosobnom…

Jer sobnost kod stanova predstavlja sobe za spavanje. Ako ima samo jednu, dnevnu, to je onda garsonjera ili studio. Ili ipak ne…

Da sve bude zanimljivije, uključili su se i pojedini iz komšijske Crne Gore, gde se sobnost, izgleda, računa drugačije neko u Srbiji.

Pojavili su se i oni koji su kao podstanari bili u stanu bez spavaće sobe koji se zvao garsonjera, a ne jednosoban. Tvrde da je tako bilo u oglasima oduvek.

Međutim…

Srećom, postoji Pravilnik o uslovima i normativima za projektovanje stambenih zgrada i u članu 15. se definiše struktura stana.

I taman kad se učinilo da je sve konačno jasno, javila se jedna korisnica Tvitera koja je, kako kaže, kupila stan u Jagodini gde se sobnost računala – prema broju spavaćih soba.

Dakle, uprkos tome što pravilnik kaže jedno, jasno je da, ako kupujte ili iznajmljujete stan, treba da proverite oglase i u agenciji koliko soba stan zapravo ima, odnosno da li se ponuđena sobnost odnosi samo na spavaće sobe ili ne.

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram