Nova godina na najjače: Stan Ane iz Beograda je najlepša praznična fantazija

Foto: Ana Vukmanović

Dorćolska lepotica.

Jelka koju vidite na fotografiji je stara 23 godine i kako nam kaže Ana Vukmanović, žena koja je zaslužna za njen novogodišnji dekor, ništa joj je fali, nije ni propala ni otpala.

Foto: Ana Vukmanović

„Ne bih je menjala ni za jednu novu“, kaže ona i dodaje da ukrase kupuje i s velikom pažnjom bira još od 2002. godine.

„Sa svakog putovanja imam neki ukras i svake godine kažem da neću kupiti više ni jedan. Ove godine sam kupila šest, mislim da je došlo vreme da prestanem“, priča ona kroz smeh.

Foto: Ana Vukmanović

Jelka je možda stara, ali Ana se sa porodicom nedavno preselila na Dorćol, gde je od ruiniranog stana napravila raj u 46 kvadrata. Kolorit njene praznične dekoracije je u novom stanu ostao isti kao i prethodnih godina.

Foto: Ana Vukmanović

U njenoj prazničnoj dekoraciji uvek su dominantne crvena i zlatna boja jer kako kaže – to su joj tradicionalni tonovi Nove godine i Božića.

„Ubacim i po neki beli ukras, mislim da je bela boja odlična za dekoraciju. Nameštaj mi je pretežno braon, ali sam u novi stan ubacila i dosta crne boje, pa se ove boje najviše uklapaju. Ja iako volim da vidim minimalizam, dekoraciju kuće uvek doživljavam kao priliku da uklopim razne motive, elemente, materijale koji na kraju daju ovakav rezultat“, zaključuje ona.

Montaža jelke i kićenje traju ceo dan.

Foto: Ana Vukmanović

„Krenem ujutru, pa kad je namontiram prvo idu sijalice, onda veliki ukrasi i kugle, a manji na kraju. Posle se bacam na dekoraciju stola, komoda, stepenica. Tako stoji do 14. januara, a onda ajde opet pakovanje“, kaže Ana koja stoji iza čarobne dekoracije za kuću koja može da se vidi na njenom Instagramu Šara rukotvorine.

Ove godine je jedna stara naćva dobila novu namenu u njenoj kući.

Foto: Ana Vukmanović
Foto: Ana Vukmanović
Foto: Ana Vukmanović

„Naćva je kupljena u jednoj antikvarnici. Kad sam je videla tako malu i zgodnu za aranžiranje, odmah sam je zgrabila. Nije mi bila važna cena. Završila je u mom stanu na prozoru. Prvo je bila prazna pa sam joj dodala sveće. Došao je red da se dekoriše za novogodišnje praznike. Uglavnom sam dekoraciju imala u kući. Pored sveća dodala sam veštačke grane jelke od grilande, par osušenih komada pomorandže, svetleću kuglu i kućicu. Dekoracija je bila gotova za desetak minuta“, priča nam Ana.

Kad je dekoracija stola u pitanju, ove godine ona bira crveno-zeleno-bele tonove.

Foto: Ana Vukmanović

„Volim da kombinujem stare i nove predmete u enterijeru. Sad sam u potrazi za nekim novim komadom starine koji će krasiti moj dom i biti zgodna za dekoraciju“, kaže Ana.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram