Neverovatni mejkover kuće u Boleču

Dom i dizajn 10. jul 202122:25 > 14. jul 2021 21:52
transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

Kupila sam kuću, ali nemam budžet da je sredim, a želim da bude topla, ušuškana, vedrih boja – to često pomisle oni koji opremaju nov dom ili, recimo, renoviraju vikendicu. Ipak, uz malo mašte i dosta truda moguće je izvesti neverovatne transformacije, i to za pristojan novac.

Kako da to sprovedete u delo, za Zadovoljnu priča arhitektkinja Nevena Antić.

„Kako preurediti postojeće stanje sa minimalnim budžetom, a zadržati sav nameštaj – bio je to poziv koji se ne odbija i veliki izazov za mene“, priča za Zadovoljnu Nevena Antić, koja stoji iza portala Enterijerna.rs.

Kako kaže, prethodna vlasnica kuće u Boleču, koju je trebalo preurediti, ostavila je nameštaj, tepihe, lustere, čak i lampe, slike i dekoraciju.

„Nešto od toga je moglo da se iskoristi, ali nešto je zaista bilo neupotrebljivo. Zato je ideja bila – hajde da radimo mejkover nameštaja i vrata s obzirom na to da je sve bilo u tamnobraon boji i davalo sumornu atmosferu kući, koja je u svojoj osnovi zapravo svetla, sa dosta porozora i zelenila oko nje.“

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

Nov razmeštaj u dnevnoj sobi

Prva stavka je bila reorganizovati zatečeni neadekvatan raspored u dnevnom boravku.

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

„Premeštanjem troseda na suprotni zid i pozicioniranjem televizora na komodu koju smo pronašli u gostinskoj sobi rešen je funkcionalni raspored. Skidanje lustera koji nisu bili upotrebljivi, kao i skidanje kratkih zavesa koje retko kada opravdavaju svoju poziciju u bilo kom prostoru takođe je prostor rasterećen“, priča Nevena.

Plavo-bela trpezarija

A da bi dom dobio toplinu, vrata je trebalo išmirglati i iz tamnobraon boje prefarbati u belu. To je potpuno otvorilo prostor, pa je prodisao.

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

„Sto i stolice su takođe ošmirglani, pa ofarbani u belu boju, dok su stolice ponovo tapacirane u cvetni dezen.“

Posebno lep detalj u kući, priča Nevena, bila je komoda u trpezariji. Forma te komode je prosto trazila da dobije upečatljivo mesto u toj prostoriji i postane njen centralni motiv.

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

„Odabrana boja je bila nijansa plave, kao i boja škrinje, koje je takođe pronašla svoje centralno mesto ispod televizora u dnevnom boravku.“

Novina – bibiloteka

„Jedini nov veći komad nameštaja koji je dodat je biblioteka na ulaznim vratima. Pravljena je po meri od univera i nije predstavljala veliki finansijski izdatak. Biblioteka je uokvirila prostor, otvorila i naglasila ulaznu zonu.“

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

Pritom, nove zavese, kao i luster, polica iznad TV-a i dekoracija dali su toplinu celom dnevnom boravku i trpezariji.

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

„Zidovi su okrečeni u belo, osim zida iza TV-a koji je toniran i dodatno dao na dubini već uvučene niše u kojoj se TV komoda nalazi“, kaže naša sagovornica.

Hodnik

Hodnik je takođe bio izazov za rešavanje, kaže arhitektkinja Nevena Antić.

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

„Nismo imali dovoljan budžet da menjamo pločice. Rešenje je bio vinil pod koji ima upadljiv dezen i imitira pločice, a ujedno je i dobro rešenje za održavanje s obzirom na to da je u pitanju hodnik kuće.“

transformacija kuće
Foto: Privatna arhiva

Uz to, tonirani zid i novo ogledalo-klupa i čiviluk sasvim su transformisali ulaznu zonu kuće.

„Preuređenje sa stvarima koje već posedujete zaparavo je moguće iako može da deluje nerealno i van vaših mogućnosti. Minimalno ulaganje, dosta truda i ljubavi daće delimičnu ili pak potpunu transformaciju prostoru u kom živite“, kaže Nevena i dodaje da ostatak ove kuće u Boleču čeka svoj nastavak preuređenja jer uvek ima prostora za nove ideje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: KRUŽNE ZGRADE