Najveći trendovi u uređenju doma za jesen

Foto:Shutterstock

U toku protekle godine, mnogi su bili primorani da domove preurede u višefunkcionalne prostore - jer smo radili od kuće ili su deca morala da prate onlajn nastavu. Konačno možemo da se vratimo dizajnu enterijera u pravom smislu te reči i naš prostor oplemenimo novim detaljima. Šta je ove jeseni u trendu?

Naglasak je na udobnosti i ušuškanosti, jer čim temperature padnu, želimo da pretvorimo dom u toplu oazu.

Dizajneri predviđaju da će sedam trendova vladati predstojećom sezonom, piše PureWow.

Topli, zemljani tonovi

„Mislim da je sve u zemljanijim i neutralnim tonovima savršeno za pripremu doma za jesen“, kaže dizajnerka Amanda Evans.

Čini se kao da je trend terakota boje, popularne prošle godine, prerastao u čitavu jesenju paletu – sačinjenu od toplih, zemljanih tonova.

Peščane nijanse su odlične za dodavanje toplijeg i prijatnijeg osećaja. Jesenja narandžasta takođe stvara toplinu i dobro se stapa sa drugim neutralnim tonovima poput sivih, objašnjava Evans.

*

*

Vintage i antikvarni nameštaj i dekor

Restaurirani i vintage detalji su u modi za jesen 2021.

„Mislim da je pandemija uticala na potrebu da prostor učinimo ne samo funkcionalnijim, već i ličnijim“, kaže dizajnerka Britani Farinas.

Za neke to znači izlaganje bakinog kompleta staklenog posuđa. Za druge, pronalaženje starih okvira za slike, svećnjaka, vaza i komada nameštaja. Antikvarni nameštaj pomešan sa savremenijim komadima pobeđuje dosadu u našim domovima.

*

*

Udobni tekstili i prirodni materijali

Čini se da se svaki dizajner ukazuje na jedan trend: ultra mekane tkanine i prirodni materijali. Veliki fokus je na pletenim i krznenim tkaninama koje donose osećaj ušuškanosti. Dekorisanje ovakvim detaljima je jednostavno, jer ih možete dodati u postojeći prostor za brzu, efektnu jesenju promenu.

Razmislite o tome da na svoj kauč dodate neko mekano ćebe kako biste se prijatno osećali u hladnijim danima. Takođe, stvaranje posebnog kutka negde u vašem domu može vam doneti neočekivanu radost – na primer, ako jednu fotelju namenite za čitanje i ukrasite jastucima i prekrivačem.

*

*

Paravani

Potreba za privatnošću postala je najvažnija u našim domovima, upravo zbog rada od kuće. Kao rezultat toga, vidimo oživljavanje pregrada soba paravanima.

Oni takođe mogu biti odličan dekorativni element, osim toga što su jako funkcionalni. Ukoliko želite da nekoj prostoriji odredite novu namenu, ovo je odlično rešenje.

*

*

Rustične kuhinje

Dani belih kuhinja su završeni – ljudi sada žele izgled koji je manje sterilan. Tamne palete i obojeno drvo su u trendu, a takođe su trajniji i bolje skrivaju fleke od belih komada.

Prirodni materijali i zanimljive radne površine, poput smele u crnoj boji, biće veliki trendovi za 2022. godinu.

Cilj je da postignete rustični izgled kuhinja kakve imaju recimo kuće na farmama na Zapadu.

*

*

Kombinacija tekstila u spavaćim sobama

Dizajneri žele da ove jeseni na krevetu imate posteljinu, ali i upečatljivi prekrivač, uz detalje poput jastuka u boji. Paleta mmože biti svetla ili tamna, u zavisnosti od raspoloženja.

Ključ je u kombinovanju različitih tekstila – recimo ukoliko imate manji efektni tepih, ispod njega stavite neki neutralniji.

*

*

Pozovite prirodu u dom

To ne znači da morate svoj dom pretvoriti u staklenik. Razmišljate o nameštaju i detaljima od ratana, trske, pruća, drveta. Uvek su dobrodošle tkanine kao što su vuna, lan, pamuk – i maksimiziranje prirodnog svetla.

U trendu je azijska dekorativna umetnost, koja uključuje cvetne motive i prizore inspirisane prirodom. Najčešće ih možete videti na tapetama i keramici.

*

*

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram