Najlepši ukras bašte: Kako da negujete perunike

perunike
Foto:shutterstock

Vrtovi i balkoni u maju pretvaraju se u pravu oazu cveća, a jedan od najmirisnijih među njima svakako je perunika. I dobro je znati kakvu negu traži ovo cveće specifične boje.

Na našem podneblju nazvana je prema Perunu, bogu groma, a u svetskoj botanici prema Iris, starogrčkoj boginji duge, pišu na sajtu Zadovoljna.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ana Vasić (@anika.qa)

Postoji čak nekoliko stotina vrsta perunike širom sveta, a poznata je još od vremena starog Egipta, gde je bila kraljevski i božanski simbol. Perunika se pojavljivala i kasnije tokom vekova na grbovima mnogih kraljevskih i plemićkih porodica.

Zanimljivo je da perunika dolazi u brojnim bojama: žutoj, raznim nijansama ljubičaste, beloj, tamnocrvenoj, plavoj. Grčka mitologija kaže da je to zbog toga što je boginja Iris, kao glasnica bogova, dugom šarala s visina prenoseći poruku na zemlju. Tamo gde bi njena duga dotakla tlo, izrastao bi cvet, i to svaki put druge boje. Staroslovenska legenda pak kaže da su perunike rasle na mestu gde bi Perunova munja pogodila zemlju.

Perunika ili iris je cvet koji je izvorno bio rasprostranjen na području Azije, Severne Amerike i Evrope na vrlo različitim staništima – od sušnih terena, pa sve do područja uz livade i reke.

Pročitajte još:

Kod nas su najpopularnije ljubičaste perunike, poznate po svojoj specifičnoj boji.

Osim što u sebi nose predivne legende i izgledaju kao prave ponosne boginje vrtova, perunike ujedno i predivno mirišu. Što je njihova boja tamnija, miris je intenzivniji, pa se često mogu videti okružene leptirima i pčelama. Zbog posebnog mirisa često se koriste kao sastojak u stvaranju mirisnih nota parfema.

A čak i u svom vrtu možemo stvoriti pravo mirisno carstvo.

Kako izvući najbolje od perunike?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vivum plants & crafts (@vivum_crafts)

Jedna od najvećih prednosti je svakako i ta što nije zahtevno brinuti se o njima. Treba pripaziti samo na nekoliko stvari.

Dovoljno svetla i vazduha

Perunike više od svega vole sunce i protok vazduha. Kako deo korena perunike viri iz zemlje, mora biti izložen strujanju vazduha jer će u suprotnom početi da truli. Zato je važno i da se perunike ne sade preblizu jedna druge. Botaničari savetuju da se sadi od tri do pet komada u jednoj grupi, s tim što koren mora imati barem 15 cm zemlje ispod sebe za pravilan rast i razvoj, a između nove dodane grupe treba da se ostavi barem 20 cm prostora, što će omogućiti stalan protok vazduha.

Hranljive materije

Iako perunike ne zahtevaju mnogo brige, ipak im je, kao i svakom drugom cveću, potrebno pružiti hranljive materije. Najviše vole pH neutralno tlo, ali upravo u maju idealno je dodati im hranljive materije. Preporučuje se korišćenje mineralnih đubriva, a svakako treba izbegavati organska. Naime, ona pogoduju razvoju patogenih mikroorganizama. Takođe, tih nekoliko dana dok se đubrivo ne upije, kućne ljubimce držite podalje od perunika.

Zalivanje

Perunike je dovoljno zalivati dva-tri puta nedeljno, a nipošto svakodnevno. Previše vode, posebno ako je kombinovano s nedovoljnim protokom vazduha, moglo bi da našteti korenu i da pokrene proces truljenja. Dodatna količina vode dolazi u obzir jedino tik pre cvetanja, dakle upravo u ovom periodu. Jednom kada perunika zasija u punom sjaju, ne zahteva veliku brigu.

Insekti

Sama činjenica da je perunika delimično izložena korenom čini je podloženom insektima i puževima, posebno kada je stara već nekoliko godina. Srećom, protiv njih je lako se boriti. Ako imate kućne ljubimce, svakako izbegavajte bilo kakve industrijske preparate. Umesto toga, tlo oko biljaka možete povremeno da pospete pepelom ili talogom kafe, čiji će miris oterati insekte i puževe.

Odstranjivanje suvih cvetova

Perunike cvetaju uglavnom od maja do jula, a kako bi čitavo to vreme bile u svom najlepšem izdanju, potrebno je povremeno odstranjivati i suve cvetove. Pritom, odstranite celu kratku dršku na kojoj je suv cvet kako bi na tom mestu mogao da nikne novi.

Uz ovih nekoliko trikova čitavo proleće i rano leto moći ćete da uživate u pogledu na prave boginje svog vrta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram