Izdržljivi cvet od kog će vam mirisati cela terasa

jasmin
Foto: Shutterstock

Biljka od koje se rade parfemi, ulja i čajevi, od koje mirišu čitave gredice i balkoni, a svojom elegancijom uklapa se u svaki prostor, svakako je jasmin.

POGLEDAJTE JOŠ:

Postoji više od 200 vrsta različitih samoniklih vrsta jasmina. Na našim prostorima najpoznatiji je obični ili beli jasmin, ali po svojim karakteristikama sve je samo ne običan.

Taj jasmin može narasti do metar i pol, a kada cveta, to je obično u skupinama od tri do pet cvetova. Krasi ga jak, slatkast miris, a cveta upravo u ovom periodu, tokom maja i juna.

Potrebno mu je redovno zalivanje i godišnje obrezivanje kako bi se poboljšao njegov rast i cvat. Ljubitelj je sunčanih gredica i balkona, ali osim spomenutog obrezivanja ne zahteva posebnu brigu.

KAKO UZGOJITI JASMIN?

Ako ste svoje vrtove ili balkone odlučili da ulepšate jasminom, birajte osunčana i topla mesta. Ako živite u području mediteranske klime, možete ga posaditi na gredice, ali u kontinentalnim krajevima preporučuje se sadnja u tegle koje tokom zime možete skloniti. Naime, jasminu smetaju mraz i hladni vetrovi, a sneg može da mu ošteti listove.

Jednom kada ga posadite, nastojte da što duže ostane na tom mestu. Ako se naglo promeni njegovo stanište, s osunčanog prostora ode u mračniji, biljka će doživeti šok, a to će se videti u obliku mrlja na listovima.

Nakon što se jasminovo cvetanje završi, obvezno ga treba obrezati kako bi iduće godine mogao dati mirisne i lepe cvetove.

Zanimljivo je da tokom zimskih meseci lišće menja boju, pa tako listovi jasmina postaju crvenkasti.

jasmin
Foto: Shutterstock

OGRADA OD JASMINA

Beli jasmin pripada biljkama penjačicama. Vrlo se lako i brzo omota oko oslonca pa je zato idealan za stvaranje „ograde“ na balkonu koja će vas štititi od pogleda komšija.

Dodate li tome nekoliko jastučića, koktel i lampice, najmirisnija i samo vaša oaza biće vam nadohvat ruke.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram