Najlepša kuća na Fruškoj Gori možda je i najlepša u Srbiji

Sjajan pogled ka Novom Sadu; Foto: Nikola Martinović

Fruškogorska vila je biser ove planine.

Ovako izgleda kuća sa bazenom na Fruškoj gori u kojoj je apsolutno sve podređeno fantastičnom pogledu i uzajamnoj povezanosti vizura i arhitekture.

Kuća u kojoj je sve podređeno pogledu Foto: Nikola Martinović

Arhitekta Nikola Martinović iz studija N-Martin, potpisuje projekat za porodičnu kuću od 370 kvadratnih metara izvedenu prošle godine u naselju Popovica u Sremskoj Kamenici kraj Novog Sada.

Foto: Miloš Martinović

Projektnim zadatkom prepoznat je kvalitet lokacije koji se ogleda u poziciji parcele i fantastičnim vizurama koje se pružaju prema gradu, te je osnovni i jedini zahtev klijenta bio da se iskoristi pun potencijal onoga što pruža sama pozicija parcele – a to je definitivno pogled.

Uzajamna povezanost pogleda i kuće

Foto: Miloš Martinović

Specifičnost ove kuće jeste njena jednostavna, pravougaona forma sa samo dve istaknute fasade – prednjom i zadnjom. Bočne su u potpunosti zaklonjene.

Svaka od njih ima svoj oblikovni karakter koji se uklapa jedinstven arhitektonski izraz.

Bazen kao sastavni deo vizure

Cela kuća okrenuta je ka bazenu; Foto: Nikola Martinović

Kada je u pitanju glavna ideja za oblikovanje, apsolutno sve je bilo podređeno pogledu i uzajamnoj povezanosti pogleda i kuće.

„Bazen je pozicioniran tako da bude sastavni deo vizure iz cele kuće“, objasnio je za portal Gradnja arhitekta Nikola Martinović, naglašavajući da je pogled bio osnova za projektovanje i jedini izvor inspiracije.

Foto: Miloš Martinović

On kaže i da je barijera između unutrašnjeg i spoljašnjeg veliki stakleni portal, koji se u neprekidnom nizu prostire celom dužinom kuće i zahvata prostorije dnevnog boravka, kuhinje trpezarije, spavaće sobe i kupatila.

Foto: Miloš Martinović

U pitanju je klasična gradnja – skeletni armirano-betonski sistem, termoblok i demit fasada sa elementima čelične konstrukcije.

Fasada u drugom planu pred formom

Foto: Miloš Martinović

Fasada je umerena, jednostavna, klasična u izvedbi. Formom objekta je formirana i forma fasade koja nije napadna.

„Praktično, fasada je u drugom planu. Forma je ono što čini ovu kuću interesantnom“, rekao je Martinović.

Objekat je projektovan za život tročlane porodice i shodno tome su projektovani sadržaji koji prate njihove potrebe, dok je enterijer u većoj meri bio određen funkcionalnom organizacijom.

Foto: Miloš Martinović

Najveći izazov bio je isprojektovati konzolu od 4 metra koja se upravno oslanja na gredu koja premošćava raspon od 17 metara sa samo jednim stubom u sredini, koji je povučen iz ose grede kako ne bi uticao na front.

Pritom, kako napominje novosadski arhitekta, sve to treba da izgleda elegantno i potpuno neupadljivo.

Sklad arhitekture i dizajna enterijera

Foto: Miloš Martinović

Unutrašnje opremanje je saradnja vlasnika, Deep House Group i Petrović Enterijera koji su ispoštovali svaki postavljeni kriterijum arhitekture i funkcionalne organizacije, smatra Martinović.

„Kao rezultat se vidi usklađenost sa arhitektonskim rešenjem i svim aspektima savremenog dizajna koji ni u jednom delu nije narušio prvobitnu zamisao arhitekte“, zaključio je osnivač studija N-Martin za portal Gradnja.

***

Bonus video: Borba protiv nasilja nad ženama: Somborske šnajderke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram