Bajkovita vikendica u srcu Srbije koja te momentalno preseli u Norvešku

Foto: Mihajlo Čkovrić

Vikendica ima specifičan skandinavski vajb.

Vikendica Kamenica nam skreće pažnju na velike potencijale drveta – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu njegove estetike, primene u enterijeru i eksterijeru.

Iako je drvo jedan od najstarijih građevinskih materijala na svetu, njegova primena u gradnji porodičnih kuća, vila i vikendica u Srbiji nepravedno je zapostavljena. Suprotno tom trendu, ova kuća za odmor u podnožju planine Goč, u najvećoj meri sagrađena je upravo upotrebom ovog plemenitog, prirodnog i toplog građevinskog materijala.

Foto: Mihajlo Ćkovrić

Početni zadatak podrazumevao je izgradnju kuće za odmor u takozvanom etno stilu. Namera je bila da se nova intervencija skladno uklopi u tradicionalni planinski ambijent, te je izbor materijala i tehnika građenja bio od presudnog značaja. „Moja ideja je bila da se u formi zadrži deo te tradicije, ali da se u obradi drveta ipak pristupi na malo drugačiji način. Tokom rada na projektu, uspeli smo da transformišemo taj etno momenat i da unesemo specifičan skandinavski vajb“ – ističe arhitekta Filip Rašković za gradnja.rs.

Projektantski zadatak bio je da se sagradi kuća za odmor koja će biti manifestacija arhetipske planinske kuće sa dvovodnim krovom, ali da se oblikovanju, izboru materijala i tretmanu površina pristupi na nov, savremeni način. Rezultat zajedničkih zalaganja arhitekte i klijenta jeste objekat skladnih proporcija, nesvakidašnje lepote i dizajna.

Foto: Mihajlo Ćkovrić

U svakom smislu, strmi teren opredelio je programsku šemu vikendice smeštene na padini usmerene ka reci koja protiče kroz plac. U skladu sa tim, nametnula se podela sadržaja na dva nivoa.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Prvi je suterenski deo koji se koristi u toplijim mesecima, te je zbog pada terena jednim delom ukopan u zemlju. Drugi deo je boravišni, gde su arhitekta i klijent realizovali zamisao da se velikim prozorskim otvorima na prednjoj fasadi unutrašnjost poveže s prirodom i predelom.

Poskoci kao izazov u gradnji

Kako je objekat u potpunosti okružen zelenilom, ograničenja u pogledu razvoja i orijentacije objekta nije bilo. S tim u vezi, arhitekta i klijent su se opredelili za kuću u etno stilu, koja prati nasleđe vernakularne arhitekture Centralne Srbije, ali ima i dozu internacionalnih uticaja.

Foto: Mihajlo Čkovrić

No, izgradnja objekta na nepristupačnom planinskom terenu nije bio bez izazova. „Zanimljivost je da je najveći izazov za majstore bio da se sačuvaju od velikog broja otrovnih poskoka na čiju teritoriju smo se uselili. Na projektu sam sarađivao sa odličnom ekipom građevinaca, tako da je izgradnja bila dosta efikasna“ – priseća se Filip.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Drvo, drvo i ponovo drvo

„Nosioci cele konstrukcije su tri drvene lamelirane grede“ – naglašava arhitekta Rašković. Glavna greda se oslanja na lamelirane drvene stubove iz prizemlja i nosi celokupnu konstrukciju gornjeg dela objekta s otvorenom terasom.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Druga lamelirana greda je nosač otvorene galerije u enterijeru, a treća nosač krovne konstrukcije. Dve masivne grede vidljive su na fasadi, te su poslužile i kao oblikovni motiv, formirajući upečatljivo ćirilično slovo „P“.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Glavni materijal za fasadu i stolariju je drvo bajcovano u svetlo-sive tonove. „Koristili smo nekoliko vrsta drveta različite završne obrade, kako bi se drugačijim teksturama doprinelo na dinamici u prostoru“. Podrumski prostor je obložen rustičnim listelama, kako bi se napravila direktna veza sa starim kamenim mostom koji se proteže po obodu parcele.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Prirodni tonovi

Za konstrukciju i podne obloge je drvo zadržalo svoj prirodni ton i time predstavlja osnovu estetike projekta, dok se za zidnu oblogu drvo toniralo u svetlije nijanse. Tretmanom površina pažnja korisnika se usmerava na okruženje koje se oslikava u prozorskim otvorima značajnih dimenzija.

Foto: Mihajlo Čkovrić

„Da bi se zadržao osnovni koncept upotrebe prirodnih materijala, u dnevnoj zoni su odabrani komadi nameštaja brenda Ethnicraft u koži kamel boje“ – dodaje Rašković.
Vikendica je projektovana za odmor i uživanje u prirodi. S tim u vezi, glavni cilj je bio rasteretiti prostor od suvišnih sadržaja i stvoriti malu oazu mira.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Vikendica je funkcionalno podeljen na tri celine: suterenski prostor koji je opremljen s letnjom kuhinjom i malim vinskim podrumom, prizemlje koje je predviđeno za dnevne aktivnosti tako da se barska kuhinja, trpezarija i dnevna zona međusobno prepliću, i otvorenu galeriju u potkrovlju – koja je namenjena za odmor i noćni boravak.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Potencijal drveta

Izgradnja porodičnih kuća, vila i vikendica jedna je od trenutno najaktuelnijih tema ove jeseni.

No, pitanje koje se iznova postavlja jeste – kako graditi? Da li se odlučiti za zidanu ili montažnu kuću ili je, ipak, drvo najbolji izbor za vas?

Foto: Mihajlo Čkovrić

Vikendica Kamenica nam skreće pažnju na velike ali nepravedno zapostavljene potencijale drveta – kako u pogledu konstrukcije, tako i u pogledu njegove estetike, primene u enterijeru i eksterijeru.

Kada se sagleda u celosti, autentičnost tradicionalne arhitekture ogleda se upravo u obilatoj primeni drveta, njegovoj teksturi, rasponima i proporcijama.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Božidar Petrović, čuveni arhitekta i profesor Univerziteta, često je govorio da je „kuća naša velika suština“. A suštinski, svim ljudima (pored krova nad glavom) na ovom svetu treba sklada, ljupkosti i topline koji se mogu postići jedino sredstvima arhitekture.

Foto: Mihajlo Čkovrić

Faktografija:

naziv objekta: Vikendica Kamenica

mesto: vikend naselje Kamenica, podnožje planine Goč

autor projekta: Filip Rašković

površina: 110 m2

spratnost: Su+P+Po

nameštaj: Ethnicraft

fotografija: Mihajlo Čkovrić

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram