Najlakša biljka za negu: Sanseveriji treba samo 4 uslova

Foto:shutterstock

Najbolje sobne biljke su one koje su jednostavne za održavanje. Jedna od najčešćih i najpopularnijih sobnih biljaka je sanseverija ili indijansko pero . One su pustinjske biljke i vole toplinu i suvu zemlju, što ih čini savršenom biljkom za zatvorene prostore i ljude koji nemaju mnogo vremena za brigu i negu biljaka.

Postoji četiri ključna saveta za negu ove biljke, piše Ultra.ba.

Ne zalivaj previše

Budući da je to pustinjska biljka, ne zahteva mnogo zalivanja i ne voli mokru zemlju. Kada zalivaš zemlju ove biljke, koristi meru male čašice za rakiju i to će biti dovoljno vode za 10 – 15 dana, jer ove biljke ne vole previše vode.

Kada zalivaš nemoj zalivati blizu lišća i korena, nego okolo po zemlji u saksiji.

Foto: Shutterstock

Drži ovu biljku na toplom

Ne drži biljku na hladnom, neugrejanom prostoru, jer ne podnosi hladnoću i promaju. Ne podnosi niske hladne temperature, zato je to unutrašnja, a ne spoljna biljka.

Promeni joj zemlju po potrebi, ako preraste saksiju ili je zemlja prevlažna

Ovim biljkama obično nije potrebno posebno đubrivo, jer su jake, izdržljive i otporne biljke. Možeš joj promeniti zemlju jednom godišnje ili je presaditi u veću saksiju. Neka zemlja bude suvlja, kao za kaktuse.

Drži biljku na indirektnom svetlu

Ovim biljkama nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Nemoj biljku držati u totalnom mraku, ali ne moraš je držati na direktnom svetlu, ona podnosi i mračnije prostorije.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram