Vrste cveća koje neće zameriti kad zaboraviš da ih zaliješ

Dom i dizajn 28. jun 202120:10 > 20:14
devojačko oko, cvet, biljka
Foto: Frédéric Didillon / AFP / Profimedia

Višegodišnje biljke ili sadnice izrazito su zahvalne za održavanje zbog toga što jednom se kad posade nije ih potrebno ponovo presađivati, a osim toga ulepšavaju balkon ili vrt jer cvetaju svake godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za ljubitelje cveća rano proljeće idealno je vreme za razmišljanje o tome kako ukrasiti svoj balkon ili vrt. Kako ne biste morali da gubite vreme na često presađivanje, koje najčešće zauzima puno mesta, pogotovo ako se radi na balkonu, razmislite o kupovini višegodišnjih biljki ili sadnica, piše zadovoljna.hr. 

Ovim potezom uštedećete svoj novac i dragoceno vreme, a rascvetano cveće i biljke ukrašavaće vaš prostor iz sezone u sezonu. Još jedna prednost sadnica je ta što nisu zahtevne za održavanje te uspevaju čak i ako na njih s vremena na vreme „zaboravite“.

U rasadnicima mogu se kupiti semenke ili mlade sadnice. Mlade sadnice dolaze u plastičnim posudicama koje je potrebno presaditi u zemlju ili teglicu, a za sadnju semena potrebno je napuniti teglice do 3/4 zemljom, lagano rasporediti seme te na njega dodati tanak sloj zemlje koji će prekriti semenke.

Nakon svakog presađivanja potrebno je zaliti sadnicu i prehraniti je supstratom. Kako bismo vam olakšali izbor pri kupovini, donosimo vam pet sadnica koje će vas rascvetano uveseljavati svake godine:

1. Ehinacea

Od biljaka koje pripadaju rodu Ehinacea u našim je krajevima najpoznatija purpurna ili ljubičasta ehinaceja. Osim što je vrlo nezahtevna te treba samo povremeno zalivanje, ehinaceja je vrlo lekovita biljka. Štaviše, još su američki Indijanci njome vidali rane, a ruski naučnik S. A. Tomilin preporučio je ehinaceju za depresiju, mentalni i fizički umor, grlobolju, hroničnu sepsu, upalne bolesti unutrašnjih organa, akutne i hronične zarazne bolesti te time učinio ovu biljku planetarno popularnom. Danas se preparati od nje prodaju u apotekama širom sveta.

Ehinacea
Foto: Shutterstock

Potrebno ju je smestiti na osunčano mesto, a preporučuje se prvo je posaditi u teglici, pa tek kada stasa premestiti je u vrt. Time će se izbeći navala puževa koji inače jako vole ovu biljku.

2. Uresnica

Cveće za koje se čini kao da je satkano od nežnih vilinskih niti krasi brojne letne vrtove, a naziv mu je jednako bajkovit – cvetni kosmos ili uresnica. Boje njegovih nežnih cvetova protežu se od bele do ružičaste i ljubičaste.

Verbena
Foto: Shutterstock

S obzirom na to da rastu u visinu, a lako su lomljive, dobro je osigurati im potpor u obliku drvene letvice ili ih posaditi kraj ograde kako bi se naslonile na nju. Dobro podnosi letne vrućine i osunčana mesta te je ujedno rado posećuju pčele kojima daju bogatstvo nektara.

3. Dnevni ljiljan

Biljka upečatljivih narandžastih cvetova u čijoj lepoti možemo uživati samo tokom dana, dok se noću zatvaraju, krije se iza imena dnevni ljiljan ili graničica. Zanimljivo je da su delovi ovog cveta jestivi pa se tako listovi i cvetovi mogu dodati u letnje salate. S obzirom na to da se noću zatvara, nije najbolji odabir za bukete jer ujutro više neće biti ni nalik cvetu koji ste ubrali. Njegovu je lepotu najbolje posmatrati u prirodnom staništu, u tegli ili na gredici.

4. Lavanda
Nezahtevna biljka koja voli puno Sunca, privlači pčele i bumbare, a u poslednje se vreme sve više uzgaja i u našim kontinentalnim krajevima te ima pregršt blagotvornih svojstava za telo i kožu, naročito njeno ulje, svakako je lavanda.

Lavanda
Foto: Shutterstock

Osim što će čitavog leta oduševljavati svojim mirisom, lavanda je i snažan saveznik u borbi proziv komaraca i muva. Zato je smestite i na prozore ili blizu vrata kako biste neželjene krilate goste sveli na najmanju moguću meru.

Ne zahteva posebnu brigu. Samo ju je potrebno oblikovati u grm tokom prve i druge godine rasta, a nadalje samo povremeno zalivati.

5. Devojačko ili carevo oko
Cvet poetskog naziva devojačko ili carevo oko voli sunčana mesta pa neće „zameriti“ ni duži period bez vode. Sa svojim žutim ili žuto-smećkastim cvetovima može narasti od 30 do 120 cm, zavisi od sorte.

Lavanda
Foto: Shutterstock

Kako bi se što duže moglo uživati u njenoj lepoti, za vreme cvetanja potrebno je skidati osušene cvetove kako bi na njihovom mestu mogli da narastu novi. Njena je prednost i što vrlo brzo raste pa ćete u kratkom vremenu imati čitav grm koji će trajati godinama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram